„Caricatura de presă în Balcani” * O nouă expoziție la Bastion

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

La Muzeul Popa’s de la Bastionul Maria Theresia din Timișoara, a avut loc vernisajul expoziției „Caricatura de presă în Balcani”. Salonul a fost organizat, sub egida Consiliului Județean Timiș, de către Muzeul Național al Banatului împreună cu  Fundația Popa’s din Timișoara.

În prezența unor cunoscuți oameni de cultură și jurnaliști timișeni, vernisajul a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat de amfitrionul manifestării, celebrul caricaturist timișorean de talie mondială, Ștefan Popa Popa’s.

Vorbitorul a evocat apoi recenta sa participare la cea de-a 17-a ediție a Secțiunii de umor de la Aiud, ce s-a desfășurat în cel mai vechi liceu din România, un liceu maghiar care funcționează de 400 de ani.

La eveniment s-au adunat numeroși elevi dornici să învețe caricatura și portretul uman, fapt ce l-a determinat pe  Popa’s să-și exprime convingerea că această artă plastică are un viitor strălucit la Aiud.

Revenind la noul salon inaugurat la Bastion, maestrul Popa’s  a subliniat că   desenul satiric și caricatura s-au dezvoltat foarte mult în spațiul fostei Iugoslavii, în România, precum și în alte țări din zona balcanică.

După ce a evidențiat faptul că, înainte de deschiderea acestui salon, a tipărit peste 100 de bucăți ale unui album, full color, cu lucrări reprezentative ale caricaturiștilor din Balcani, Popa’s și-a exprimat opinia că ar fi cazul ca și Academia Română să scoată o antologie a caricaturii, având în vedere că ultima lucrare de acest fel a fost editată acum 40-50 de ani.

Cu o prefață a analistului și criticului de artă Antonio Calderon de Jesus, noul album scos de Popa’s, de peste 180 de pagini, cuprinde lucrări semnate de caricaturiști din: Serbia, Muntenegru, Croația, Macedonia de Nord, Kosovo, Bosnia-Herțegovina, Turcia, Grecia, Bulgaria  și România.

În finalul manifestării, Cosmin Balint și Nina Palici, de la Popa’s  Academy, au făcut și oferit câteva portrete doritorilor. Expoziția este deschisă publicului până în 17 iunie și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10 și 18. Următoarea expoziție, „Arte vizuale satirice în Europa” va fi vernisată în 18 iunie, la ora 13.

Nicolae LAIEȚIU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.