Care sunt cele mai periculoase boli cu transmitere sexuală?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ine-in-maini-conceptual-maini-studio-shot-5713041/

Relațiile intime se practică des fără respectarea măsurilor de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Deși posibilitatea unei sarcini este prima îngrijorare a partenerilor, nici pericolul bolilor cu transmitere sexuală nu trebuie neglijat. De aceea, prevenirea lor trebuie să ocupe un loc important. BTS se pot transmite inclusiv prin sex anal și oral. Multe boli care se transmit prin contact sexual cauzează complicații serioase și pot fi fatale. Lipsa educației sexuale duce însă la creșterea cazurilor de infecții cu transmitere sexuală în țara noastră. Prezervativul rămâne cea mai sigură metodă de prevenire, dacă este utilizat corect. Iată care sunt cele mai periculoase boli cu transmitere sexuală și care sunt pericolele legate de acestea.

Boli cu transmitere sexuală

Există numeroase afecțiuni care se transmit prin contact intim, printre care:

  • herpesul genital;
  • infecția cu HPV (Human Papillomavirus);
  • sifilisul;
  • gonoreea;
  • Chlamydia;
  • tricomoniaza;
  • HIV/SIDA;
  • vaginita bacteriană;
  • Hepatita B.

Din cauza complicațiilor pe care le produc, cele mai periculoase afecțiuni cu transmitere sexuală sunt HIV/SIDA, infecția HPV, sifilis, hepatita B. Gonoreea și Chlamydia sunt și ele periculoase într-o anumită măsură, mai ales atunci când sunt lăsate netratate.

Pericolele legate de bolile cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală necesită diagnostic și tratament cât mai timpuriu, pentru a preveni sau întârzia complicațiile. Severitatea complicațiilor diferă de la boală la boală și de la pacient la pacient.

HIV/SIDA

SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite) este cauzată de virusul imunodeficienței umane (HIV). Acesta afectează sistemul imunitar, deprimându-l. Boala favorizează infecțiile frecvente, severe și recurente și scade speranța de viață a pacienților infectați. Îngrijorarea este mare având în vedere faptul că boala nu se poate vindeca.

HPV

Virusul HPV este un adevărat pericol pentru femei, deoarece infecția cu virusul Papilloma Uman duce la cancer de col uterin. Virusul HPV se poate transmite chiar și prin atingerea zonelor genitale (piele pe piele), nu doar prin contact sexual. Practic, uneori, utilizarea prezervativului se poate dovedi inutilă, având în vedere că virusul se poate transmite la nivelul zonelor care nu sunt acoperite de prezervativ. Cu toate acestea, prezervativul scade riscul de infectare. Testul Babeș-Papanicolau, care constă în recoltarea de țesut de la nivelul colului uterin și analiza în laborator, este o metodă de screening pentru cancerul de col uterin.

Sifilis

La început, sifilisul se manifestă prin apariția unor leziuni la nivelul pielii, în special în palme și tălpi. Însă în stadiile avansate, sifilisul provoacă distrugerea organelor vitale, cum ar fi inima, vasele de sânge și creierul. Articulațiile, nervii și ochii sunt, de asemenea afectați. Astfel, boala poate duce la afectare motorie, orbire, demență, accident vascular cerebral și boli cardiovasculare.

Hepatita B

Hepatita B reprezintă inflamația ficatului cauzată de infecția cu virusul hepatitic B, care se transmite atât prin sânge sau prin contact sexual. Deși hepatita B poate fi tratată, există riscul de cronicizare. De asemenea, boala este un factor de risc pentru ciroză (distrugerea ireversibilă a țesutului hepatic) și cancer hepatic.

Gonoreea și Chlamydia

Gonoreea și Chlamydia pot duce la boală inflamatorie pelvină, în lipsa tratamentului. De asemenea, acestea cresc riscul de infertilitate. Gonoreea produce manifestări doar în rândul bărbaților, în timp ce la femei este adesea asimptomatică, situație ce duce la facilitarea transmiterii.

Gonoreea și Chlamydia se manifestă la bărbați prin dureri și usturimi la nivelul penisului și al testiculelor, mai ales la urinare, dar și prin scurgeri anormale la nivelul penisului. La femei, aceste boli se pot manifesta prin scurgeri genitale anormale și urât mirositoare, dureri în timpul sexului și urinării, dureri pelvine și sângerări anormale.

Cum previi bolile cu transmitere sexuală?

Există mai multe metode de prevenire a acestor afecțiuni și este indicat să le iei pe toate în considerare. De aceea, dacă ești activ sexual, ține minte și:

  • folosește prezervativul–aceasta este cea mai eficientă metodă de prevenție. Se recomandă utilizarea prezervativelor fabricate de mărci populare, de calitate superioară.
  • încearcă să nu ai mai mulți parteneri sexuali;
  • fă analize de sânge periodice; nu ocoli nici analizele specifice bolilor cu transmitere sexuală.

Așadar, bolile cu transmitere sexuală sunt asociate cu unele complicații grave și nu trebuie neglijate sub nicio formă. Acordă importanță metodelor de prevenție pentru a minimiza riscul de contactare a acestor infecții. De asemenea, nu uita că se recomandă testarea ambilor parteneri înainte de a avea primul contact sexual.

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.