În contextul în care efectele schimbărilor climatice sunt tot mai evidente, iar perspectivele nu sunt din cele mai optimiste, a apărut în ultimii ani o preocupare tot mai mare pentru protejarea mediului înconjurător. Această abordare se constată în majoritatea domeniilor de activitate, inclusiv în cel al construcțiilor. Așa a apărut conceptul de locuință eco, ce presupune construcții care să aibă un impact cât mai scăzut asupra mediului înconjurător.
Acest trend datează deja de câteva decenii, fiind impus și de măsurile legislative adoptate în majoritatea statelor, pentru diminuarea risipei de resurse naturale și pentru protejarea mediului, în condițiile apariției marilor aglomerări urbane.
Ce este o locuință ecologică
Pentru a fi încadrată în categoria construcțiilor ecologice, o locuință trebuie să îndeplinească două condiții principale. Prima condiție este ca materialele din care este construită să fie naturale și nepoluante, iar cealaltă condiție se referă la eficiența energetică.
Astfel, o locuință eco trebuie să aibă un grad ridicat de eficiență energetică, astfel încât consumul de energie necesar asigurării confortului termic să fie cât mai redus. În acest sens, izolația termică joacă un rol important pentru eficientizarea energetică, iar materialele folosite trebuie să fie naturale, cu un impact minim asupra mediului.
Nu în ultimul rând, o locuință ecologică nu trebuie să fie supradimensionată, pentru a se evita consumul inutil de materiale. Aceasta trebuie să fie adaptată numărului de persoane care vor locui în casă, asigurând fiecărui locatar spațiul necesar pentru a beneficia de confortul optim. Prin urmare, o locuință ridicată pe două sau mai multe etaje, cu mai multe băi și dormitoare, în care locuiește o familie de 3-4 persoane, nu poate fi considerată eco, întrucât irosește mai multe resurse decât este necesar.
Ce materiale se folosesc pentru o casă eco
O astfel de construcție se încadrează foarte bine într-un mediu natural, iar materialul folosit pentru ridicarea casei trebuie să fie unul specific zonei respective, ușor de procurat. Astfel, o casă construită în apropierea unei păduri sau într-o zonă de munte, ar trebui să fie clădită din lemn sau piatră, în timp ce stuful sau bambusul sunt materiale perfecte pentru locuințele din apropierea unor luciuri de apă. Argila și paiele sunt alte materiale naturale pentru construcția unei case eco. De asemenea, pentru celelalte elemente ale construcției mai pot fi folosite orice fel de materiale netoxice, regenerabile și reciclate.
În ceea ce privește izolația termică, aceasta se realizează tot cu materiale naturale, cele mai eficiente soluții fiind pluta, celuloza, paiele și lâna naturală.
Casele pasive – locuințele ecologice ideale
Cum spuneam, una dintre caracteristicile de bază ale unei locuințe eco trebuie să fie eficiența energetică. În acest sens, diminuarea consumului de energie a devenit o preocupare constantă și astfel a apărut o nouă categorie de construcții denumite „case pasive”. Este vorba de acele locuințe care nu folosesc sisteme tradiționale de încălzire termică, iar consumul de energie este de maximum 10% din consumul unei locuințe obișnuite. Energia electrică este furnizată în mare parte de panouri solare sau instalații eoliene, în timp ce energia termică este asigurată cu pompe de căldură, panouri solare sau alte instalații cu un consum foarte redus de resurse.
Evident că o astfel de casă are costuri de construcție mult peste cele ale unei locuințe obișnuite, însă beneficiile sunt pe măsură.
Mai e de menționat faptul că acest concept de locuință eco trebuie să fie completat și de un stil de viață axat pe protecția mediului și evitarea risipei de resurse. Aceasta presupune folosirea unor produse organice, biodegradabile, care nu afectează mediul, precum sunt cele care se regăsesc în oferta de pe https://www.portalia.ro/. Nu în ultimul rând, reciclarea și colectarea selectivă a deșeurilor trebuie să fie două preocupări de bază ale unei familii care locuiește într-o casă eco.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns