Călin Dobra a fost ales vicepreşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest s-a întrunit în 3 septembrie 2019 la Deva, la sediul Consiliului Județean Hunedoara. În cadrul ședinței au fost aleși noul președinte și noul vicepreședinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest. Astfel, domnul Mircea Flaviu BOBORA, președintele Consiliului Județean Hunedoara, a preluat conducerea CDR Vest, fiind ales președinte, iar domnul Călin DOBRA, președintele Consiliului Județean Timiș, a fost ales în funcția de vicepreședinte. Un alt punct de pe ordinea de zi a vizat stadiul implementării Regio-POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

Până în prezent, la nivelul regiunii au fost depuse peste 1.000 de proiecte (1007 proiecte la data de 26 august 2019), cu o valoare totală de 1.724,79 milioane euro, din care 1.427,20 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile. Au fost contractate până acum și se află în implementare sau au fost finalizate 500 de proiecte, în valoare totală de 798,25 milioane euro, din care 656,22 milioane euro finanțare nerambursabilă.

Asta înseamnă că, în acest moment, a fost depășită cu contracte alocarea financiară de 642,51 milioane euro destinată Regiunii Vest, gestionată de ADR Vest (FEDR, buget de stat și buget local). Pe ordinea de zi a ședinței CDR Vest s-a regăsit și o informare cu privire la perioada de programare 2021-2027, cu noile obiective de politică regională, stadiul planificării regionale, precum și noile regulamente UE. De menționat este și faptul că termenul de implementare a proiectelor va fi mai scurt, de 2 ani de la momentul alocării, de la angajamentul bugetar, față de 3 ani, în prezent.

Unul dintre obiectivele de politică urmărite de UE pentru perioada 2021-2027 este „O Europă conectată, cu rețele strategice de transport și digitale”. În acest sens, ADR Vest a început demersurile pentru identificarea stării drumurilor județene din regiune și a flotei de transport public din orașe, pentru pregătirea din timp a unui portofoliu de proiecte posibil a fi finanțate post-2020.

Totodată, membrii CDR Vest au fost informați cu privire la conferința internațională care va fi organizată de ADR Vest în 11 septembrie la Timișoara pentru a marca finalizarea proiectului „NICHE” privind inovarea în sectorul alimentar, eveniment la care sunt așteptați participanți din șapte țări europene, precum și cu privire la platforma „Arome proprii”, destinată promovării producătorilor locali din Regiunea Vest.

Nicolae SILADE

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.