Caleidoscop cultural lugojean

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

♦ Recent, la Bocșa, sub auspiciile Bibliotecii Orășenești  „Tata Oancea”, scriitoarea Gabriela Șerban, managerul de succes al instituției, a organizat tradiționala întâlnire cu oameni de cultură bănățeni (poeți, scriitori, critici literari, jurnaliști, artiști plastici, muzicieni) născuți în zodia Vărsătorului, sub genericul „La o cafea cu scriitorii”.

Lugojul i-a avut reprezentanți pe muzicologul Constantin-T. Stan, fiu al Bocșei, și pe poetul, filozoful și lingvistul Simion Dănilă. Născut și trăitor în comuna Belinț (unde, la 1794, Dimitrie Țichindeal, „gură de aur”, a debutat în dăscălie), Simion Dănilă este devotat și Lugojului, moștenirii sale culturale, prin scrieri de mare profunzime. Să ne amintim doar de excepționalul excurs onomastic privind etimologia toponimului Lugoj.

Au fost omagiați, cu acest prilej, câțiva seniori ai spațiului cultural bănățean: scriitorii octogenari Titus Suciu și Marcu Mihail Deleanu, prolificul critic literar Gheorghe Jurma, ajuns la a 75-a filă din calendarul vieții.

Cuvinte omagiale și duioase lacrimi de luminoasă aducere-aminte poetului Octavian Doclin, rapsodul Reșiței, prieten al Lugojului, plecat în lumea fără de dor doar cu câteva zile înainte de ceea ce s-ar fi dorit a fi aniversarea celor 70 de ani de viață pământească.

♦ A devenit un fapt firesc ca, la fiecare competiție mai importantă, națională sau internațională, micii artiști muzicieni lugojeni să obțină prețioși lauri.

Zilele trecute, cu prilejul celei de-a V-a ediții a Concursului Național „Prietenii Muzicii”, organizat de Filiala Timișoara a Fundației Culturale „Pro Piano România” în parteneriat cu Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, pianiștii  Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” au impresionat membrii selectului juriu, prezidat de excepționala pianistă-concertistă – deopotrivă pedagog cu har – Manuela Iana-Mihăilescu.

A impresionat, la această ediție, performanța profesoarei Andreea Florea, o constantă prezență, cu învățăceii săi, pe podiumurile concertelor de gală ale marilor competiții de profil. Domniei Sale îi datorează Lugojul muzical prima prezență a unui pianist lugojean (Thomas Eusebiu Florea) la faza națională a Olimpiadei școlare.

Să menționăm numele unor merituoși elevi premianți, despre care, cu siguranță, vom mai auzi în viitorul apropiat: Alyssia Lynet Bordea, Timeea Moț, Alexandru Moț, Estera Usciuc, Maia Buliga, Denisa Pârvoni și, nu în ultimul rând, Patricia Roșca (eleva profesoarei Carmen Schöner), cu un palmares deja impresionant, care promite o carieră eclatantă.

Din păcate, din motive pe care nu le cunoaștem, la această ediție nu s-a organizat, ca în anii precedenți, firescul concert de gală, care ar fi răsplătit evoluția unor talente pianistice remarcabile, munca profesorilor și abnegația părinților.

♦ În 29 martie a.c., în capitala Republicii Serbia, la Belgrad, va avea loc Concursul Republican al Școlilor de Muzică și Balet. Competiția, organizată de Asociația Școlilor de Muzică și Coregrafie din Serbia, manageriată de prof. dr. Dragomir Bratić, va reuni competitori vocali și instrumentali (pian, vioară, instrumente de suflat), dar și reprezentanți ai școlilor de coregrafie.

La secțiunea muzică corală, a avut deosebita onoare să fie invitat și semnatarul acestor rânduri, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, redactor-șef al săptămânalului Actualitatea. Promitem să revenim cu detalii de la prestigiosul concurs în numerele viitoare ale gazetei noastre.

Constantin-T. STAN

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.