„Caleașca de Aur” a Casei Regale din Olanda a fost scoasă din uz pentru că are pe ea imagini rasiste

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Regele Willem-Alexander din Olanda a anunțat că membrii familiei regale vor înceta să mai folosească această caleașcă istorică a monarhiei pentru că mijlocul de transport afișează imagini care pot fi considerate rasiste, informează BBC.

De Gouden Koets (Caleașca de aur) a fost fabricată în 1898 și folosită de Casa Regală din Olanda din 1901. În fiecare an, până în 2015, De Gouden Koets a fost folosită pentru a transporta monarhii olandezi la deschiderea Parlamentului. Criticii spun că trăsura este decorată pe o parte cu o imagine care glorifică trecutul colonial al Olandei.

Imaginea controversată este denumită „Tribut din Colonii” și prezintă oameni de culoare și asiatici – dintre care unul îngenunchează – oferind bunuri precum cacao și trestie de zahăr unei femei tinere de culoare albă, ea simbolizând Olanda. Alături de ea, un bărbat care oferă o carte unui copil.

Autorul, pictorul Nicolaas van der Waay, spunea în 1896 că imaginea intenționează să portretizeze darul „civilizației” făcut de Olanda coloniilor sale. Regele Willem-Alexander acceptă că trăsura este jignitoare pentru un număr mare de oameni și a făcut apel la cetățeni să înfrunte moștenirea istoriei coloniale împreună.

„Nu are sens să condamnăm și să descalificăm ce s-a întâmplat prin perspectiva timpurilor noastre”, spune regele. „Doar interzicerea obiectelor istorice și simbolurilor nu este o soluție. Este nevoie de eforturi concentrate care merg mai adânc și durează mai mult. Un efort care să ne unească în loc să ne despartă”.

Trăsura s-a aflat la muzeul din Amsterdam pentru restaurare. Decizia a fost bine primită de activiști, însă aceștia au cerut regelui să ia măsuri suplimentare împotriva colonialismului. Tot mai mulți cetățeni olandezi au cerut autorităților să recunoască trecutul colonial al țării.

În secolul 17, Olanda a cucerit teritorii întinse pe care astăzi se află state precum Indonezia, Africa de Sud, Papua de Vest sau Curaçao, devenind un jucător-cheie în comerțul transatlantic cu sclavi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.