Bujorul a fost declarat floare naţională a României

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Camera Deputaților a adoptat un act normativ conform căruia floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, este declarată drept Floare Naţională a României. Anual se va organiza, la nivel național, un Festival al bujorului, în scopul marcării Florii Naţionale a României.

Este un eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor.

Conform proiectului, autorităţile administraţiei publice locale pot sprijini întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor românesc, luând măsuri pentru adaptarea la „condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări”.

Proiectul mai prevede că autorităţile locale pot organiza anual expoziţii florale centrate pe bujor şi vor putea amenaja în parcuri şi grădini publice spaţii rezervate cultivării florii de bujor. Mai mult, consiliile judeţene pot lua măsuri pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor mini-grădini botanice, în care florile de bujor să ocupe spaţii speciale.

Pot sprijini și amenajarea unor alei de bujor, ca floare peisagistică urbană. De asemenea, Uniunea Artiştilor Plastici va susține organizarea pe plan local a unor expoziţii de pictură consacrate florii de bujor.

Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor coliţe şi timbre consacrate florii de bujor. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Nicolae SILADE

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.