Bugetul județului Timiș a fost aprobat cu unanimitate de voturi. Cine ia cei mai mulți bani?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Bugetul județului Timiș a fost aprobat în plenul Consiliului Județean! Anul acesta bugetul este mai mic față de cel din 2019, cu aproape 25 de milioane de lei.

Mai exact, judeţul are la dispoziţie în acest an, un buget de 657 de milioane de lei, din care 369 de milioane merg la secţiunea de funcţionare, iar 287 la secţiunea de dezvoltare. 254 de milioane de lei vor fi alocate pentru noi investiţii.

„Proiectul de buget a trecut cu unanimitate de voturi. Trebuie să vă spun că la acest proiect am lucrat de câteva luni bune, începând din 2019, pentru că discutăm de prioritizarea investițiilor, discutăm de sumele acordate pentru ceea ce înseamnă funcționarea Consiliului Jude-țean și a instituțiilor din subordine. Este o muncă ce azi a fost aprobată prin unanimitate de voturi, de către toți consilierii județeni prezenți la ședință. A fost o propunere din partea domnului consilier Bojin, de a transfera suma de 100.000 de lei de la transporturi, de la secțiunea funcționare, la cultele religioase, pentru sprijinirea Cate-dralei Mântuirii Neamului, amendament ce a fost votat în plen”,

spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Consilierii județeni liberali au spus că au votat bugetul pentru locuitorii județului și pentru a se putea demara cât mai rapid o serie de proiecte importante pentru județul Timiș.

„Așa cum am votat și în anii trecuți, noi, grupul liberal din Consiliul Județean, am votat bugetul pentru că dorim să avem beneficii și proiecte puse în aplicare pentru cetățenii județului Timiș. Am avut evident propuneri de îmbunătățire, propuneri de proiecte, amendate, în comisiile reunite. Ne dorim a se demara procedurile, proiectul tehnic, studiul de fezabilitate pentru centrul de recuperare medicală de la Lovrin, totodată ne dorim transferul unor drumuri județene importante pentru a le putea reabilita. Noi nu susținem un partid sau altul, noi susținem interesele județului Timiș și votăm pentru interesele lor”,

a spus Nicolae Bitea, liderul de grup al consilierilor județeni PNL.

La capitolul educaţie, Consiliul Judeţean a alocat suma de 25 de milioane de lei, aici intră fondurile de reparaţii la şcolile speciale din subordinea CJT, 12 milioane sunt alocate pentru programele şcolare, precum cornul şi laptele, iar alte 8 milioane merg la capitolul investiţii.

La capitolul sănătate, Consiliul Județean Timiș alocă 5 milioane de lei pentru reparaţii şi 17 milioane pentru investiţii, la Spitalul Judeţean. Totodată Consiliul va aloca şi 2,9 milioane de lei pentru spitalele municipale şi orăşeneşti, pentru dotarea cu echipamente medicale.

La Spitalul Judeţean continuă proiectul reabilitării Secţiei de Urologie, iar reprezentanţii Consiliului Județean Timiș speră ca la finalul anului 2020, sau cel târziu în primăvara anului viitor să se reia procedura de transplant renal la Timişoara. Consiliul Județean Timiș a investit aici 2,5 milioane de lei.

Tot în cursul acestui an va fi extinsă Unitatea de Primiri Urgenţe, vor fi reabilitate mai multe saloane de la Casa Austria şi va fi reabilitată termic clădirea.Un alt proiect este realizarea unei parcări supraetajate la Spitalul Judeţean, pentru a rezolva problema parcărilor în zonă.

La capitolul infrastructură rutieră va merge practic cea mai mare sumă de bani, 200 de milioane de lei. Din aceşti bani, 33 de milioane vor fi folosiţi pentru lucrările de reparaţii şi întreţinere a drumurilor judeţene. Restul de 170 de milioane de lei (30 de milioane de lei fonduri europene, 110 milioane de lei fonduri guvernamentale, 30 de milioane din bugetul propriu) vor merge către investiţiile importante din judeţ, precum lărgirea la patru benzi a drumului ce duce spre Moşniţa, a drumului spre Aeroport sau a drumului ce leagă Timişoara de Autostrada A1 prin Dumbrăviţa.

Şi capitolul cultură va beneficia de o sumă de importantă de bani. Acestui domeniu îi revine suma totală de 45 de milioane de lei. 7 milioane sunt destinate pentru acţiunile culturale din acest an, alte 7 milioane pentru investiţii, 8 milioane pentru agenda culturală, iar 3 milioane de lei vor fi  pentru agenda sportivă.

Alina OLAR

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.