Buciu contra Bulibașa

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Nicolae SILADE

Miercuri, 7 iunie 2023, ora 17:11, a apărut pe pagina lui Buciu Alexandru Claudiu (Politician l Non-stop) un text  preluat de site-ul LugojInfo.ro, sub semnătura lui Doru Iacob, și intitulat „Aroganta si tupeu. Autointitulatul bulibasa al rromilor din Lugoj, vrea sa cumpere gradinita de pe strada Caransebesului, iar cel mai probabil, vrea sa o transforme in palat”.

Nu știm în ce calitate îl avertizează Buciu pe liderul romilor din Lugoj, Boț Ioan, zis Pătru, dar ni se pare ciudat ca un fost primar, demis, să se considere în continuare „primar ales” și să nesocotească decizia unui reprezentant al statului român. Dar iată textul:

„Copiii în primul rând! Un autointitulat „bulibașă” nu mai poate ocupa spații destinate educației copiilor noștri. Sub nicio formă! De peste 20 de ani (din 2003), o parte din spațiul situat pe Strada Caransebeșului numărul 1, deținut de Municipiul Lugoj, este atribuit în comodat (!!!) Uniunii Creștin Democrate a Rromilor din Banat – Filiala Lugoj.

Restul imobilului având în prezent  destinația de creșă (în trecut aici a funcționat și o grădiniță). Uniunea, o organizație obscură, fără niciun fel de activitate concretă pentru binele comunității rrome din Lugoj, este condusă de Boț Ioan, în calitate de președinte, adică de nimeni altul decât de autointitulatul „bulibașă” al rromilor din Lugoj.

Odată la cinci ani (2008, 2013 și 2018), administrația locală (în mod ilegal, prin diverși interpuși) a prelungit acest contract de comodat, uzând de o clauză care dădea posibilitatea prelungirii, dacă părțile conveneau astfel. Interesant este faptul că, proprietarul (Municipiul Lugoj), nu a semnat niciodată acest contract și nici „noile contracte de comodat”, acestea fiind semnate de reprezentanții unei grădinițe, respectiv ai grădiniței care funcționa în spațiul respectiv.

Dacă inițial a fost dat în comodat un spațiu de 40 de metri pătrați, ulterior, la acesta s-au mai adăugat încă 200 de metri pătrați, „bulibașa” visând, încet încet, la tot terenul aferent grădiniței. Tot astfel, dacă inițial exista un Articol 8 cu un anumit conținut: „comodatarul nu poate cere restituirea cheltuielilor făcute… și nici nu poate reține spațiul cu titlu de compensare…”, în timp acest articol a dispărut.

La fel au apărut, miraculos, clauze care-i dau dreptul „bulibașei” ca, în cazul în care imobilul s-ar vinde (!!!), obscura uniune să aibă drept de preemțiune la cumpărare. Doar ilegalități. Interesul real al „bulibașei, girat cu indolență de politicienii vremurilor, era acela de a cumpăra întreg spațiul grădiniței, spațiu învecinat cu locuința sa.

Milionar în realitate dar sărac lipit în acte, deținător în fapt de zeci de spații comerciale în oraș, date în comodat, nu în chirie…, „bulibașa” își dorește cu orice preț acest imobil. Dar nu chiar cu orice preț. După calculele domniei sale, obișnuit cu politicieni care ne-au vândut pe toți, cu fiecare ocazie, mai ieftin ar fi să cumpere un politician, decât să plătească un preț corect pentru imobilul în cauză, dacă ar fi de vânzare.

Doar că, în ciuda zecilor de presiuni, de la toate nivelurile, noi n-am cedat. Stimate domn „bulibașă”, vă avertizez că nu există persoană care să ne sune și să ne determine să renunțăm la a apăra interesele copiilor.

Noi ținem copiii în spații închiriate, iar dvs. credeți că vom renunța la spațiile în care copiii noștri pot învăța pentru ca dvs. să vă mai faceți un palat??? Vă înșelați amarnic! Statul nu mai poate fi victima intereselor dvs.

În culmea tupeului, acest domn, după ce l-am somat să ne predea spațiul în data de 26 iunie, adică atunci când contractul de comodat ajunge la termen (pentru că nu a mai fost prelungit), ne anunță că a investit sume considerabile în imobil și că nu va pleca până nu-i vom restitui acele sume.

Disperarea acestui domn, legată de faptul că toate promisiunile politicienilor corupți nu se vor mai îndeplini, depășește limitele decenței. Vă avertizez încă odată că pentru binele copiilor care ar trebui să fie beneficiarii acestor spații, vom întreprinde toate demersurile legale pentru a vă evacua.

Nu mai dați telefoane la nimeni, faceți ce scrie în contract, pentru că 20 de ani de folosință gratuită a unui imobil destinat activității de învățământ, se transformă în nesimțire și într-o crasă ilegalitate.

Dacă până acum v-ați crezut la piață între politicienii locali, vă recomand să vă treziți la realitatea pe care ne-o dorim cu toții, aceea conform căreia interesul public primează oricăror altor interese”.

După publicarea celor de mai sus, liderul romilor din Lugoj, Boț Ioan, ne-a solicitat să publicăm în săptămânalul Actualitatea un „drept la replică”, întrucât alte încercări similare i-au fost refuzate de LugojInfo.

„Uniunea C.D. a Romilor din Banat-Filiala Lugoj este înființată din anul 2003 și își desfășoară activitatea în sediul obținut în urma semnării unui contract de comodat cu reprezentanții instituției care au administrat imobilul.

A fost de acord și U.A.T. Municipiului Lugoj, reprezentată de primarul Marius Martinescu, care nu era din PSD. Este adevărat că, a fost prelungit din 5 în 5 ani contractul de către reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș, fără a avea legătură cu persoane politice.

Așa cum este prezentat articolul de către Claudiu Alexandru Buciu reiese că doresc să cumpăr imobilul pentru a construi un palat și a desființa grădinița care funcționează în incinta imobilului.

Fac precizarea că unitatea preșcolară își desfășoară în condiții optime activitatea, având spațiu suficient, chiar și în plus – neutilizat. Imobilul are o suprafață de 1.255 mp, iar Uniunii Creștine a Romilor i-a fost atribuită o cameră în spatele grădiniței (care inițial a fost neutilizată – magazie, depozit) de circa 40 mp și acces din spate, de pe strada Paul Chinezu, separat de grădiniță, pentru o suprafață de aproximativ 200 mp.

În decursul timpului nu au fost probleme sau tulburări ale programului de funcționare a grădiniței. Nu este adevărat că s-au făcut presiuni și nu înțeleg de ce apar ostentativ cuvântul bulibașa, expresii-legături cu persoane politice cumpărate și prezentarea mea ca milionar și deținător de spații comerciale.

Doresc să dezmint toate aceste acuzații ca fiind nereale și făcute cu intenția de a mă denigra în rândul comunității locale. De la înființare și până în prezent am păstrat o legătură de colaborare cu Poliția, Jandarmeria, Primăria, Școli, iar numeroase probleme de natură socială au fost rezolvate.

În calitate de reprezentant al Romilor am ajutat la păstrarea liniștii și ordinii publice în Municipiul Lugoj întocmind planuri de acțiune pe termen lung care au fost înregistrate la Primăria Lugoj sub nr. 28784/23.11.2001.

Prin adresele înregistrate la Primărie cu nr. 3553/ 17.01.2022, nr. 15040/ 16.02.2022,  nr. 40832/ 21.04.2022, nr. 16/28919/ 14.03.2023, nr.16/54320/15.05.2023 și nr. 16/62624/07.06.2023 am solicitat prelungirea contractului de comodat, închirierea spațiului sau cumpărarea cestuia (construcție 40 mp și teren aferent 200 mp) oferind un preț de 50 euro/mp, așa cum Consiliul Local Lugoj a vândut teren în imediata vecinătate prin H.C.L. în anul 2022.

Niciodată nu am solicitat cumpărarea întregului imobil și nu am urmărit desființarea unității de învățământ preșcolar, așa cum reiese din postarea făcută de Claudiu Alexandru Buciu.

Nu înțeleg de ce s-a folosit o fotografie făcută în anul 2017 în care apar însoțit de trupele speciale, deoarece nu am antecedente penale. Postarea a fost preluată de către Doru Iacob care a distribuit-o împreună cu alte afirmații legate de presupuse legături cu politicienii. Semnează: Boț Ioan”.

Vom reveni în numărul viitor cu imagini și detalii pe marginea acestui subiect controversat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.