Brassy Business – un festival cu personalitate dedicat instrumentelor de alamă

Brassy Business – Brass International Days, eveniment realizat de Tribul Artistic și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), va debuta în această lună, aducând artiști internaționali de renume în urbea de pe Bega. Evenimentul are loc în perioada 11-18 octombrie 2020.

Pe parcursul celor 7 zile de festival, participanții vor avea acces la cursuri de măiestrie interpretativă pentru instrumente de alamă susținute de artiști internaționali, concursuri pentru profesioniști ai aceluiași domeniu muzical, însă sunt planificate și o serie concerte, cu participare internațională, deschise publicului larg.

Tribul Artistic este singura asociație din România care a devenit membră a European Music Council și International Music Council, misiunea asociației orbitând în jurul dorinței de a schimba perspectiva asupra evenimentelor culturale prin implementarea acestora la cel mai înalt nivel, conectând oameni și resurse prin conținut artistic original.

Brassy Business – un melanj de evenimente pline de ritm

Un nou eveniment îmbogățește scena culturală locală, oferind un ritm aparte unei perioade pline de neprevăzut. Brassy Business – Brass International Days aduce un suflu proaspăt evenimentelor culturale datorită unicității sale, într-o perioadă care poate fi considerată prilej de revigorare a sectorului evenimentelor culturale: este singurul festival adresat instrumentelor de alamă, având ca misiune aducerea în prim plan a tradiției muzicii pentru instrumentele de alamă.

Brassy Business pune pe harta culturală a orașului un tip de manifestare de cultură prea puțin prezentă, care răspunde nevoii publiclui de a avea acces la noi experiențe culturale, deschizând drumul spre oportunități inedite de promovare a muzicii și diversificare a paletei evenimentelor culturale locale.

Cursuri de măiestrie gratuite pentru tinerii muzicieni

Cursurile de măiestrie susținute de artiștii internaționali invitați în cadrul acestei prime ediții se adresează tinerilor studenți și elevi din țară și străinătate, care doresc să devină muzicieni profesioniști în domeniul instrumentelor de alamă prin îmbunătățirea nivelului interpretativ. Cursurile de măiestrie promovează excelența și sunt deschise tuturor tinerilor instrumentiști din domeniu, acestea fiind gratuite. Înscrierea se realizează la www.tribulartistic.ro/brassy-business

Artiștii invitați au o vastă experiență internațională, fiind activi în importante orchestre sau ansambluri din întreaga Europă și de peste ocean: Flavius Petrescu (trompetă), directorul artistic al festivalului, este considerat unul dintre cei mai apreciați trompetiști români ai generației sale; Bassam Mussad (trompetă), fost membru al Filarmonicii din New York, a colaborat cu Filarmonica Della Scalla, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze; Lisa Rogers (corn) deține poziția de solistă corn în cadrul orchestrei Düsseldorfer Symphoniker, având la bază o colaborare de 6 ani cu Filarmonica din Hong Kong; André Melo (trombon) colaborează cu renumite orchestre europene, precum Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii WDR, Orchestra de Cameră Mahler, în 2018 primind premiul „Opus Klassik Award” pentru înregistrarea Simfoniei Nr. 3 de Mahler; Tomer Maschkowski (trombon bas) deține din 2018 titulatura de Yamaha Artist, fiind frecvent invitat în ansambluri pentru instrumente de alamă în cadrul Berliner Philharmoniker sau a Festivalului din Lucerna. 

Cursurile de măiestrie sunt completate de concursuri dedicate profesioniștilor din domeniu, care pun la bătaie creativitatea muzicienilor, recompensând eforturile creative cu premii speciale.

„Acest proiect, născut la inițiativa lui Ovidiu Andriș – președintele Tribului Artistic –  cu care sunt prieten și coleg de mulți ani, dorește să facă cunoscute publicului din România posibilitățile interpretative și diversitatea mijloacelor de expresivitate a instrumentelor de alamă. Pentru această primă ediție a festivalului Brassy Business am ales muzicieni de primă clasă cu experiență atât solistică, cât și în arta predatului. Scopul Masterclass-urilor este de a aduce un suflu nou în abordarea repertoriului solistic și orchestra, punând accent pe technică și interpretare. M-aș bucura să ne întâlnim în număr cât mai mare atât la concerte, cât și la masterclass-uri, pentru a împărtăși pasiunea pentru muzică.”,

declară Flavius Petrescu directorul artistic al evenimentului.

Concerte inedite adresate publicului timișorean

Concertele se adresează publicului local iubitor al muzicii clasice care dorește să descopere noi experiențe muzicale. Evenimentele planificate în cadrul festivalului vor aduce în fața publicului concerte de jazz și blues, precum și întâlniri inedite cu artiștii internaționali. Concertele propun un repertoriu atractiv ce pune în valoare personalitatea incredibilă a instrumentelor de alamă și se vor desfășura urmând toate măsurile impuse de oficialități, ținând cont de reglementările în vigoare – se vor respecta regulile de distanțare socială, iar purtarea măștii este, desigur, obligatorie. Mai multe detalii despre programul concertelor, în curând, pe site-ul www.tribulartistic.ro

Proiect realizat de Tribul Artistic și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Partener educațional: Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara

Parteneri: Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Hotel President

Parteneri media: Radio Timișoara, TVR Timișoara, Știri de Timișoara, Best of Timişoara, Ghidul Banatului

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.