Blaj 2018: Voleiul românesc – prezent şi viitor

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Reunire a conducătorilor F.R. Volei şi reprezentanţilor cluburilor din Divizia A 1 în 8 – 9 iunie, cu intenţia de a prezenta, dezbate şi promova proiecte pentru dezvoltarea voleiului intern, organizată la Palatul Culturii din localitate de Primăria Municipiului Blaj. Acţiune ce a avut ca scop şi stabilirea programului competiţional al sezonului 2018-2019, în campionat şi Cupa României.

Înaintea dezbaterilor a fost vizionat proiectul viitoarei Săli Polivalente blăjene, una pe trei nivele, ce se află în fază de licitaţie a construcţiei, la care lucrările încep în toamnă şi termenul de execuţie este de doi ani. „Darko Arena”, edificiu ce va purta prenumele antrenorului (Darko Zakoc) care a adus micii urbe transilvane trei titluri consecutive de campioană a României şi cel de vicecampioană a Europei în Final Four 2018, va avea o capacitate permanentă de 2.068 de locuri plus circa 750 – prin extinderea tribunelor laterale – şi este urmarea mobilizării autorităţilor în urma performanţelor excepţionale ale voleiului din Blaj. Cele 8 milioane de euro vor fi suportate în parteneriat 50 % – 50 % de Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Blaj. O sală cochetă şi dotată cu tot ceea ce necesită competiţiile interne şi europene de anvergură.

În această idee, următorul pas a fost semnarea unui contract de parteneriat între Municipiul Blaj şi Federaţia Română de Volei privind punerea la dispoziţia F.R.V. în folosinţă gratuită, începând de la data recepţiei, pe o perioadă de zece ani, a Sălii de Sport Polivalente, pentru:

  1. Turneele şi competiţiile oficiale ale echipelor naţionale de volei feminin ale României la toate categoriile de vârstă.
  2. Turneele de pregătire şi cantonamentele echipelor naţionale feminine, în condiţiile în care competiţiile oficiale au loc la Blaj.
  3. Faze finale ale unor competiţii naţionale oficiale (campionat, Cupa României) la feminin şi masculine.
  4. Turneele de pregătire şi cantonamentele echipelor naţionale feminine, la toate categoriile de vârstă, în vederea participării la Campionatul European sau Mondial.

Discuţii s-au purtat şi pe baza unui proiect de marketing la care s-au făcut propuneri din partea cluburilor, acesta urmând a fi propus spre vot Consiliului Director al FRV. S-au prezentat şi concluzii legate de organizarea turneului Final Four Champions League de la Bucureşti, precum şi bilanţul financiar al acestuia. Suma de 350.000 de euro cheltuită în acest scop a fost asigurată de către Primăria Municipiului Bucureşti (150.000 de euro), autorităţile locale şi judeţene Alba (150.000 de euro) şi Grupul Jidvei (50.000 de euro).

Sezonul intern debutează în octombrie  

Tragerea la sorţi a ordinii echipelor în Tabela Berger pentru stabilirea programului campionatului nu ne-a fost, clar, una favorabilă. Aducându-ne în faţă în primele patru etape cele mai valoroase grupări ale campionatului trecut. Dar e o situaţie care s-a repetat mereu în ultimii ani şi nu constituie neapărat un dezavantaj, în ansamblul competiţiei. Iată rezultatul:

Campionatul Naţional Divizia A 1 feminin:

Tur:

Etapa I:  C.S.M. Volei Alba Blaj – C.S.M. Lugoj
Etapa a II-a :  C.S.M. Lugoj – C.S.M. Bucureşti
Etapa a III-a:  C.S. Ştiinţa Bacău – C.S.M. Lugoj
Etapa a IV-a:  C.S.M. Lugoj –  C.S.M Tărgovişte
Etapa a V-a:  C.S. Penicilina Iaşi – C.S.M. Lugoj
Etapa a VI-a: Universitatea NTT Data Cluj – CSM Lugoj
Etapa a VII-a:  C.S.M. Lugoj –  C.S.U. Belor Galaţi
Etapa a VIII-a:  Dinamo Bucureşti – C.S.M. Lugoj
Etapa a IX-a:  C.S.M. Lugoj –  C.S.M. Tg. Mureş
Etapa a X-a:  C.S.U. Oradea – C.S.M. Lugoj
Etapa a XI-a:  CSM Lugoj –  A.C.S. Agroland Timişoara

După retur se joacă Play-Off şi Play-Out, câte zece etape.

Cupa României 2018-2019:

  1. C.S.U. Belor Galaţi – C.S. Penicilina Iaşi
  2. Dinamo Bucureşti – Agroland Timişoara
  3. C.S.M. Tg. Mureş – C.S.M. Lugoj
  4. Universitatea NTT Data Cluj – C.S.U. Oradea

Jocurile au loc pe terenul primelor echipe şi sunt eliminatorii, la fel ca în faza a doua, în care au loc partidele:

Câştigătoarea jocului nr.1 –  C.S.M. Volei Alba Blaj
Câştigătoarea jocului nr.2 –  C.S.M Tărgovişte
Câştigătoarea jocului nr.3 –  C.S. Ştiinţa Bacău
Câştigătoarea jocului nr.4 –  C.S.M. Bucureşti

Echipele victorioase participă la Turneul Final Four al Cupei României.

Pentru lugojence, pregătirea propriu-zisă şi întocmirea formelor de legitimare trebuie să înceapă mai devreme decât pentru restul colegelor de întrecere, luând în calcul că BVA Cup are loc în luna septembrie. În numărul viitor vom reveni cu informaţii proaspete din tabăra lugojencelor. Fiţi alături de grupul CSM Lugoj!

Dan H. BRUDIU

 

Despre admin 6218 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.