Biserica Romano-Catolică din Lugoj, gazda tradiţionalei întâlniri ecumenice

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Reprezentanții bisericilor din Lugoj, P.S. Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, P.On. Ioan Cerbu, protopop de Lugoj, P.On. Ilie Albiciuc, protopop ortodox ucrainean de Lugoj, Petrică Farcaş, Cultul Baptist, Alin Tech,  reprezentantul Bisericii Penticostale Lugoj, pr. Zoltan Gall, Biserica Reformată, Ivan Bloch, preşeditele Comunităţii Evreieşti din Lugoj şi, în calitate de gazdă, Mihail Titi Dumitresc, pr. al Bisericii Romano-Catolice Lugoj, s-au rugat împreună, pentru unitatea creștinilor. Întâlnirea ecumenică a avut loc duminică, 21 ianuarie, de la ora 17, în Biserica Romano-Catolică „Preasfânta Treime”.

Întâlnirea ecumenică a fost organizată în cadrul „Octavei de rugăciune pentru unitatea creştinilor”, manifestare celebrată începând din anul 1968, în perioada 18-25 ianuarie, de către bisericile creştine din întreaga lume. Tema rugăciunii din acest an a fost „Dreapta ta, Doamne, s-a glorificat prin putere” (Cartea Exodului, Vechiul Testament 15,6) şi a fost elaborată de către Comisia „Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor şi de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, la propunerea Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Caraibe.

La ora anunţată, biserica a fost plină ochi  cu credincioşi, reprezenzanţi ai administraţiei locale, în frunte cu primarul tuturor lugojenilor, prof. ing. Francisc Boldea, Cristian Galescu, viceprimar, Sorin Stragea, fost deputat de Lugoj, precum şi reprezentanţi media. Onoarea de a deschide  seria rugăciunilor i-a revenit P.S Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, urmat fiind de preoţii enumeraţi mai sus. Seria rugăciunilor, din când în când, a fost “asezonată” cu cântece bisericeşti interpretate de excepţionalul cor al bisericii, acompaniat de orgă, cântări care au sunat minunat. După ce au fost rostite rugăciunile, toţi preoţii s-au îmbrăţişat şi sărutat într-un spirit de adevăraţi creştini. În închiere, a luat cuvântul primarul Francisc Boldea, care, printre altele, l-a felicitat pe episcopul Alexandru Mesian, cu prilejul împlinirii frumoasei vârste de 81 de ani, urându-i la mulţi ani cu sănătate, iar gazda pr. Titi Dumitresc i-a oferit un buchet de superbe flori şi un mic dar, iar corul cu întreaga asistenţă, acompaniaţi de orgă, au interpretat  “La mulţi ani cu sănătate…”. A fost o seară minunată, de neuitat, care a demonstrat, încă o dată, că la Lugoj ecumenismul este la el acasă.
“Mesajul pe care îl transmitem este acela pe care îl transmitem an de an. Anume că unitatea dintre noi, creştinii , care, din păcate, la ora actuală este fărâmiţată, divizată, ne provoacă nişte răni care ne dor. Aceste răni pot fi însă vindecate, tocmai prin multele ocazii pe care le căutăm şi ne sunt oferite de a fi împreună, atât la rugăciune, cât şi în cotidian.    Trebuie să trăim împreună, să colaborăm şi să punem în aplicare ceea ce Iisus ne învaţă: că suntem copii ai aceluiaşi tată”, ne-a declarat preotul romano-catolic Mihail Titi Dumitresc.

În municipiul nostru, Octava de rugăciune pentru unitatea creştinilor a fost celebrată, începând din anul 1997, prin întâlniri ecumenice organizate la Biserica Română Unită, Greco-Catolică (în 1997, 2003, 2009 și 2016), Biserica Ortodoxă Română (1998, 2004, 2010 și 2017), Biserica Romano-Catolică (1999, 2005 şi 2011), Biserica Ortodoxă Ucraineană (2000, 2006 şi 2012), Biserica Creştină Baptistă „Harul” (2001, 2007 şi 2013), Biserica Reformată (2002, 2008 și 2015) şi Biserica Penticostală „Filadelfia” (2014).

Mircea ANGHEL

Despre admin 6439 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.