Averile celor mai bogați 10 oameni din lume s-au dublat. Ritmul de îmbogățire este fără precedent

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Averile celor mai bogaţi zece oameni din lume s-au dublat de la începutul pandemiei. A apărut un nou miliardar aproape în fiecare zi. Astfel, cei mai bogați oameni din lume au devenit și mai bogați, potrivit Oxfam. Ritmul de îmbogățire este fără precedent, fiind vorba de o creștere mai mare decât în ultimii 14 ani la un loc.

Cei mai bogați 10 oameni din lume sunt Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault și familia, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Serghei Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer și Warren Buffet. Averea însumată a acestora a crescut de la 700 de miliarde de dolari în martie 2020 la 1,5 trilioane (mii de miliarde) de dolari în noiembrie 2021.

Averea lui Musk a crescut cu peste 1.000%. Oxfam, instituție non-profit fondată în Marea Britanie în secolul trecut, are în prezent sediul la Nairobi, în Kenya, și își propune să combată inegalitățile alimentate de sărăcie. Organizația își publică, de obicei, raportul anual asupra inegalității globale la începutul Forumului Economic Global de la Davos, care îi reunește în localitatea elvețiană pe cei mai bogați și mai influenți oameni din lume.

„Ce se întâmplă este dincolo de orice estimări. Aproape în fiecare zi apare un nou miliardar, în timp ce 99% din populație o duce mai rău, din cauza carantinărilor, a reducerii comerțului și turismului internațional și, drept consecință, încă 160 de milioane de oameni sunt aruncați în sărăcie”, declară Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam în Marea Britanie.

„Ceva e foarte în neregulă cu sistemul nostru economic”, adaugă el. „Asta ne afectează pe toţi, iar cel mai mult pe cei mai săraci, pe femei şi fete şi pe cei din grupurile categorisite în funcţie de rasă”, susţin autorii.

Conform estimărilor Forbes, averea lui Bill Gates în 2022 se ridică la aproximativ 134 miliarde de dolari. De asemenea, potrivit Indexului Miliardarilor realizat de Bloomberg, averea netă a celui mai bogat om de pe planetă, Elon Musk, este de 277 miliarde de dolari.

Directorul executiv al Oxfam International, Gabriela Bucher, a declarat că „nu a fost niciodată mai important să începem să corectăm nedreptăţile violente ale acestei inegalităţi obscene, smulgând înapoi puterea elitelor şi averile extreme, inclusiv prin impozitare, readucând acei bani în economia reală pentru a salva vieţi”.

Autorii studiului spun că ritmul de îmbogățire este fără precedent și cer reducerea averilor extreme prin taxare progresivă, prin măsuri pentru reducerea inegalităţii, precum şi reorientarea cu curaj a puterii în economie şi societate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.