Autostrada Lugoj-Deva: Soluţia găsită la tunelurile pentru urşi

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Până la 31 august 2026, între Margina şi Holdea, şoferii vor circula tot pe DN68A

Nicolae SILADE 

Câţiva kilometri de pe Autostrada Lugoj – Deva, unde ar trebui să fie construite tunelurile pentru urşi, ridică încă mari probleme României, ţara noastră riscând să ramburseze toţi banii Comisiei Europene pentru neîndeplinirea la termen a proiectului. Ca să nu dea înapoi la Bruxelles sutele de milioane de euro folosite pentru a finanţa construcţia tronsoanelor deja date în circulaţie, Guvernul vrea să treacă porţiunea cu tunelurile pentru urşi de pe Autostrada Lugoj – Deva pe finanţare din Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, scrie Digi24. Ministrul Fondurilor Europene a declarat pentru Digi24: „Câştigul pe care îl avem pentru transferul de proiect este că termenul pe care trebuie să îl respectăm dacă ducem până la capăt negocierile cu Comisia Europeană devine 31 august 2026.”

Asta înseamnă că, până atunci, între Margina şi Holdea şoferii vor circula tot pe DN68A.  Prin Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă vor fi investite în proiecte de infrastructură peste nouă miliarde de euro. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a explicat cum s-a ajuns în situaţia ca la autostrada Lugoj – Deva construcţiile suplimentare să fie de 140%, după ce a fost blocată de traseul natural al ursului brun.

„Acolo sunt patru loturi. Lotul 2 avea cinci secţiuni. Au fost finalizate trei. O secţiune de 4 km este finalizată în proporţie de 75%, dar nerecepţionată. La celebra secţiune a urşilor, cu cei 9 km, am reluat procedura de licitaţie, pentru că avem obligaţia să închidem Lugoj-Deva înainte de expirarea celui de-al doilea exerciţiu financiar european. Acest proiect a fost fazat în perioada 2007 – 2014. Îl poţi faza o singură dată. Dacă nu finalizăm lucările pe Lugoj-Deva până în 2023 riscăm nu doar să pierdem cei aproape 200 de milioane de euro pentru acest sector, ci toţi banii alocaţi pentru cei 100 de km între Lugoj şi Deva, 500 de milioane de euro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.