Aura Twarowska, evoluţie eclatantă în Ţara Soarelui-Răsare

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În ultima decadă a lunii aprilie 2019, celebra mezzo-soprană Aura Twarowska, lugojeanca noastră, „Cetăţean de Onoare” al orașului, a dat curs unei invitaţii primită tocmai din îndepărtata Japonie, pentru a participa la „Spring Festival”, un festival de tradiţie, care are loc în fiecare an, la Tokio.

Ea este invitată pentru a doua oară (prima dată a fost în anul 2008, ca solistă a Operei de Stat din Viena), de data aceasta participând alături de un alt român, la fel de celebru, tenorul Cosmin Ifrim, câştigător al Marelui Premiu, la una dintre ediţiile (cea din 2008) Concursului de tenori „Traian Grozăvescu”, care se desfăşurau la Lugoj (o, tempora!…), după care, timp de zece ani a fost solist al Operei de Stat din Viena.

Cei doi, împreună cu o adevărată „selecţionată mondială” a valorilor operei, au prezentat publicului nipon Opera „Olandezul zburător” (Der Fliegende Holländer), de Richard Wagner. Distribuţia  a fost următoarea:

Holländer (Olandezul) – Sir Bryn Terfel, Ţara Galilor, Daland Jens-Erik Aasbø, Norvegia, Senta – Ricarda Merbeth, Germania, Mary Aura Twarowska, România, Erik Peter Seiffert, Germania, Steuermann (timonierul) – Cosmin Ifrim, România, Dirijor – David Afkham, Germania.

La ediţia din acest an au participat şi alte nume sonore. Dacă aş aminti numai de Riccardo Muti, cu Academia Italiană de Operă, cel care  a  prezentat spectacolul Olan-dezul zburător pentru copii, varianta Bayreuth 2016, re-gizor Katharina Wagner, cred că aş fi destul de convingător.
Pe lângă aceste două spectacole măreţe de operă, au mai avut loc şi multe alte recitaluri, concerte, conferinţe…

„Mă simt foarte onorată de invitația gazdelor nipone. Am mai avut prilejul să cânt la Tokyo Bunka Kaikan, care este un auditoriu imens, în anul 2008, cu ansamblul Operei din Viena. Am susținut atunci două spectacole con­cer­tan­te cu Fidelio de Beethoven și cu Roberto Devereux de Gae­ta­no Donizetti, alături de Edita Gruberova și sub bagheta lui Friedrich Haider.
Anul acesta am petrecut în Tokio 10 zile pline (de activităţi), aşa încât timp liber nu prea am avut. Dar ce poate fi mai frumos decât reprizele îndelungate de aplauze venite din partea unui public mare iubitor, dar şi mare cunoscător al muzicii culte, un public cald, prietenos, care a stat efectiv la coadă pentru a intra în posesia unui autograf din parte-mi, timp de mai bine de o oră, momente de neuitat, imortalizate în imagini cu aparatele foto personale!”,

ne-a declarat Cetăţeanul de Onoare al Lugojului, Aura Twaroska, care este mult mai mult decât un cetăţean. Este un ambasador cultural al Lugojului, al României, pe meridianele întregului Mapamond.

Dar înainte de toate este un OM. Căci numai ea ştie cu ce stare de spirit şi cu ce durere în suflet a plecat în Japonia, la numai o zi după ce şi-a condus tatăl pe ultimul drum (Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!).  Şi asta cred că spune totul despre Aura noastră.

Mircea ANGHEL

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.