100 de ani de tradiție militară, celebrați printr-o festivitate de amploare

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

O nouă filă de istorie s-a scris astăzi la Lugoj. În orașul de pe Timiș a fost celebrat astăzi cu fast și cu amploarea meritată centenarul tradiției militare. Batalionul 183 Artilerie Mixtă “Ion Dragalina”  a împlinit în acest an 100 de ani de existență. A fost înființat la 1 mai 1919, iar la începuturi s-a numit Regimentul 42 Obuziere, fiind printre primele regimente românești după Marea Unire în Transilvania și Banat. Despre importanța acestei zile a vorbit comandantul Garnizoanei Lugoj.

 “Această zi este foarte importantă nu numai pentru Batalionul 183 Artilerie Mixtă “General Ion Dragalina”, dar pentru întreaga existență a artileriei române, deoarece putem spune că este printre primele regimente care s-au constituit după Marea Unire în Transilvania și Banat, având tradițiile de luptă demonstrate prin sângele înscris în pagina de aur și de glorie a neamului românesc , în Al Doilea Război Mondial. Este de asemenea importantă pentru garnizoana Lugoj deoarece demonstrează prin existența acestui regiment tradiția militară și de luptă, continuată bineînțeles de celelalte entități care au existat la nivelul Lugojului”, a declarat col. Ion Teca- comandantul Garnizoanei Lugoj.

Nu au lipsit nici incredinetele unui ceremonial militar, printre care defilarea, care a fost apreciată la superlativ de participanți. Ceremonialul militar a cuprins trei momente importante. Primul l-a constituit primirea onorului de către reprezentantul eșalonului superior și transmiterea mesajelor Șefului Statului Major al Forțelor Terestre și Ministrului Apărării Naționale cu această ocazie. Al doilea moment a fost decorarea drapelului de luptă al Batalionului

Principalele momente au fost cele conforme unui ceremonial militar clasic, dar putem spune că a deosebit faptul că drapelul de luptă, batalionul, a fost decorat cu emblema de onoare a Forțelor Terestre”, a continuat Ion Teca

În ultima parte a festivității a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea înființării Regimentului 42 Obuzerie.

Este o recunoaștere a tuturor participanților, al personalului batalionului, pentru înaintașii care și-au dat viața pe câmpurile de bătălie”, mai spus comandantul garnizoanei.

La festivitate au fost prezenți reprezentanții principalelor instituții din Lugoj, dar și oficilități locale și județene, care au ținut discursuri, printre care prefectul Eva Andreaș.

“Am ținut neapărat să fiu astăzi alături de domnul comandant la invitația dânsului, pentru că dorim să marcăm acestă zi extraordinară. 100 de ani de existență, am asistat astăzi la o adevărată lecție de istorie ținută atât de domul comandant, cât și de ceilalți comandanți veniți de la Cluj. Într-adevăr, armată română reprezintă simbolul națiunii noastre. Eroii români trebuie cinstiți și niciodată nu cred că vom reuși să-i cinstim așa cum se cuvine. Este de datoria noastră să răspundem pozitiv tuturor solicitărilor de genul acesta. Este de datoria autorităților locale să vină la astfel de evenimente”, a declarat Eva Andreaș, prefectul județului Timiș.

Alina DAMIAN

Despre admin 6667 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.