Au invadat (și) lumea sportului [short sport] Michel și mișeii săi [short sport] Viitorul apropiat

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Au invadat (și) lumea sportului

E relativ ieftin să zbori acolo. Qatar Airways  are grijă de asta. Sport în Qatar, de unde? Statul arab situat în Asia între apele Golfului Persic a forțat cu buldozerul intrarea în lumea mare a competițiilor, devenită în mileniul trei exclusiv una a marketingului și profitului încă din 2015, ca organizator contestat al Mondialului de handbal masculin. Unde, fără handbal, dar cu o națională formată printre alții din zece sportivi naturalizați pe bani grei, echipa șeicilor a ajuns în finală! Totul pentru sport – totul pentru victorie, cum sună o veche lozincă roșie, transformată la zi în  „totul pe bani, totul pentru bani!”.

Michel și mișeii săi 

Undeva pe la finele lui 2010, cu câteva zile înainte de alegerea gazdei Campionatului Mondial de fotbal ce se va desfășura în 2022, Nicolas Sarkozy, președintele Franței, a luat masa cu prințul moștenitor al Qatarului și actualul Emir Tamim ben Hamad Al-Thani. Împreună cu Michel Platini, pe atunci președinte UEFA și vicepreședinte al FIFA. Acuzat ulterior de corupție, luare de mită și implicare în aranjarea voturilor care au desemnat țara arabă gazdă a CM viitor. Iar din cei douăzeci și patru de membri ai Comitetului Executiv al FIFA care au decis atribuirea organizării turnirului, șaisprezece au fost suspendați și anchetați de Parchetul francez, în colaborare cu autoritățile americane și elvețiene, pentru suspiciuni de corupție, asociere în vederea comiterii de infracțiuni, conspirație criminală și trafic de influență. Concluzie: rămâne cum s-a stabilit inițial.

 

 Viitorul apropiat 

Așa încât, pentru amatorii de participare la primul CM ce va fi organizat într-o țară majoritar musulmană din Orientul Mijlociu, atenție, în noiembrie-decembrie 2022, vă prezentăm imaginea complexului Lusail Iconic Stadiumfoto 1 (capacitate 83.000 locuri), din orașul Lusail City, teren pe care se va juca finala. Cu mențiunea că nu numai stadionul nu există încă, ci… nici orașul! Dacă totuși sunteți interesați de detalii, s-o spunem că  metropola virtuală figurează la această oră în evidențe ca „oraș planificat”, dar că perlele în construcție vor fi evident finalizate până la momentul în care, sperăm, autocarul roș-galben-albastru (nu al Columbiei, Ecuadorului, Venezuelei, nici al Andorrei sau Moldovei), cu Mirel Rădoi pe scaunul din față, va trece în trombă pe lângă Katara Towers – foto 2, ansamblu aflat acum …  tot în proiect ! Dar ce nu fac … bărbatul qatarez și dolarii de sub cearșaf în doi ani?

Dan H. BRUDIU

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.