Au fost aprobate obiectivele de politică și cele specifice, finanțate prin viitorul Program de cooperare transfrontalieră România-Serbia 2021-2027

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Săptămâna trecută, la Vârșeț, în Serbia, a avut loc cea de-a doua întâlnire a Grupului comun pentru programare. Au fost aprobate obiectivele de politică și cele specifice care vor primi finanțare prin Programul de cooperare transfrontalieră la granița româno-sârbă în perioada 2021-2027.

Astfel, vor fi finanțate următoarele obiective de politică:

O Europă mai ecologică, cu emisii de dioxid de carbon reduse, prin promovarea tranziției la energia ecologică, a investițiilor verzi și albastre, a economiei circulare, a adaptării la schimbările climatice și a prevenirii și gestionării riscurilor, prin obiectivele specifice:

• îmbunătățirea biodiversității, a infrastructurii ecologice în mediul urban și reducerea poluării;

• promovarea energiei regenerabile;

• promovarea măsurilor de eficiență energetică;

• promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea riscurilor și rezistența la dezastre;

O Europă mai socială care implementează Pilonul European al Drepturilor Sociale, prin obiectivele specifice:

• îmbunătățirea accesului și a calității educației, formării profesionale/instruirii și învățării pe tot parcursul vieții peste granițe, în vederea creșterii nivelului de pregătire și a competențelor educaționale, astfel încât acestea să fie recunoscute peste granițe;

• îmbunătățirea accesului la servicii incluzive și de calitate în educație, formare profesională/ instruire și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii;

• asigurarea accesului egal la asistența medicală prin dezvoltarea infrastructurii, inclusiv a asistenței primare;

• îmbunătățirea accesibilității, eficacității și a durabilității sistemelor de asistență medicală și a serviciilor de îngrijire pe termen lung, peste granițe;

O Europă mai aproape de cetățeni prin încurajarea dezvoltării durabile și integrate a zonelor urbane, rurale și costiere, precum și a inițiativelor locale, prin obiectivele specifice;

• favorizarea dezvoltării locale integrate din punct de vedere social, economic și al protecției mediului, al patrimoniului cultural și securității, inclusiv pentru zonele rurale și costiere, prin dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității;

• favorizarea dezvoltării integrate din punct de vedere social, economic și al protecției mediului, al patrimoniului cultural și securității în zonele urbane;

O Europă mai sigură – obiectiv specific Interreg prin:

• acțiuni în domeniul managementului frontierelor, precum și managementul mobilității și migrației, inclusiv protecția migranților.

În perioada 2021-2027, România va beneficia de asistență financiară comunitară nerambursabilă pentru dezvoltarea de programe și proiecte de cooperare teritorială europeană, având ca scop dezvoltarea echilibrată a întregului teritoriu comunitar, prin încurajarea cooperării și schimbului de bune practici între regiunile Uniunii Europene, precum și pentru cooperarea cu statele terțe.

Instituțiile interesate sunt invitate în continuare să transmită ideile de proiecte majore de infrastructură și cele de importanță strategică până pe 1 martie 2020, pe baza modelelor publicate pe site. Proiectele de importanță strategică, care vor fi incluse în Program, vor fi selectare spre finanțare de către grupul comun pentru programare.

De asemenea, toate documentele de interes public referitoare la următorul Program au fost publicate pe site, în secțiunea dedicată Programare post 2020.

* * *

În perioada 2014-2020, MLPDA gestionează, în calitate de Autoritate de Management, Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, care continuă finanțarea proiectelor de cooperare transfrontalieră în zona de graniță româno-sârbă pentru perioada de programare 2014-2020, prin intermediul Instrumentului de Asistență pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene și al guvernelor celor două state. Programul a fost aprobat de Comisia Europeană pe 6 august 2015.

Primul apel pentru propuneri de proiecte, care a inclus și apelul pentru proiecte strategice, a fost lansat în 15 septembrie 2015, iar bugetul alocat acestui apel a fost de 27,9 milioane de euro IPA, la care s-au adăugat 22,5 milioane de euro IPA, bugetul alocat pentru propunerile de proiecte strategice. Până în prezent, au fost contractate 32 de proiecte normale și cele 2 proiecte strategice în valoare de aproximativ 46,8 milioane de euro (fonduri IPA). Lansarea celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte a avut loc pe 27 noiembrie 2017, termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte fiind 24 aprilie 2018. Bugetul alocat este de 20,2 milioane de euro (fonduri IPA) şi au fost depuse 176 de propuneri de proiecte, în valoare de aproximativ 100 milioane de euro.

Comitetul Comun de Monitorizare al Programului, desfășurat la sfârșitul lunii ianuarie 2019, a aprobat spre finanțare 33 de proiecte din cadrul celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte, în valoare totală de aproximativ 20 de milioane de euro, și, în prezent, acestea sunt în implementare.

Aria eligibilă a Programului este constituită din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți (din România) și districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

România îndeplinește în continuare rolul de Autoritate de Management (prin MLPDA), Autoritatea Națională fiind stabilită în cadrul Ministerului Integrării Europene – Guvernul Republicii Serbia, iar Secretariatul Comun este organizat la Timişoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara. Auditul la nivelul Programului este realizat de către Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi din România.

AL LUGOJPRESS

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.