Doi scafandri au dat peste o adevărată comoară, în timp ce curăţau gunoaiele de pe fundul Mării Mediterane, în largul coastelor Spaniei.
Luis Lens si Cesar Gimeno se aflau în vacanţă în Xabia, Spania. Ca de obicei făceau scufundări şi adunau gunoaiele, când au dat peste un punct strălucitor ce părea a fi o monedă de 10 cenţi. Când s-au apropiat, au avut parte de o surpriză uriaşă.
Pe faţa obiectului au descoperit o faţă romană antică şi au presupus că provine probabil de la o bijuterie. Folosindu-se de un tirbuşon de la un briceag, cei doi au dat peste alte zeci de monede, asunse printre stânci.
După ce au raportat descoperirea autorităţilor locale, o echipă de scafandri şi arheologi au adunat în jur de 53 de monede, trei cuie şi unele rămăşiţe a ceea ce părea un cufăr.
Oamenii de ştiinţă au analizat monedele si au aflat că erau de la finalul secolului al IV-lea si începutul secolului al V-lea. „Este incredibil. Visul fiecărui copil este să găsească o comoară”, a declarat Luis Lensrea.
„Este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur descoperite în Spania si în Europa”, a declarat Jaime Molina, seful echipei de arheologi.
Molina mai spune că descoperirea ar putea aduce noi informaţii pentru a înţelege ultima etapă din căderea Imperiului Roman de Apus.
Nu este exclusă nici posibilitatea ca monedele să fi fost ascunse de jefuitorii barbari precum alanii.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns