Au apărut mieii în piață, însă comercianții spun că afacerea „nu se mai rentează”

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Piața din Lugoj a fost împânzită de miei, încă de joia trecută, 18 aprilie 2019. Dis de dimineață, comercianții și-au expus animalele. Majoritatea dintre ei au mai fost și în anii precedenți și speră ca în această perioadă vânzarea să meargă mai bine. Prețul unui kilogram de carne de miel variază între 11, 5 și 13 lei pentru mielul în viu și între 20 și 25 de lei pentru cel tranșat, puțin pentru munca din spate, spun comercianții.

Mihai Hanțig are 35 de ani și se ocupă de creșterea mieilor de când se știe. Îndeletnicirea este o tradiție a familiei din moși strămoși. Crescătorul spune însă ca activitatea a rămas la nivel de pasiune și că nu se mai rentează.

„Munca noastră s-a dublat, prețul la motorină a crescut, și mieii sunt ca acum 4-5 ani, la același preț. Acesta variază de la 20 la 25 de lei/ kg pentru carne și viu între 11,5 și 13 lei. E o porcărie, nu ne scoatem nici cheltuielile. Toate prețurile au crescut, la noi același preț. Nu am mai mulți miei, dar și când am avut același preț a fost și atunci. Mulți sunt aduși din import și ne omoară supermarketurile și magazinele mari. Autenticul miel românesc nu se compară cu cel crescut în afara țării. Ne omoară birocrația, subvențiile foarte mici, prețul e scăzut, dar ne mai ține pasiunea în viață, atât”,

a declarat Mihai Hanțig, crescător de miei.
Și alți comercianți au venit cu gândul de a-și fructifica munca, deși poate vor trebui să lase la preț.

„Am lucrat atâtea luni și acum vrem să ne luăm bănuții. Avem vreo 180 de miei. Sperăm să îi vindem, dacă nu, asta este, trebuie să mai lăsăm la preț”,

a completat un alt comerciant.

Unii cumpărători, mai cu dare de mână, s-au grăbit încă din prima zi în care mieii au apărut pe piață, să-și cumpere carnea pe care o vor pune pe masă de Sărbătorile de Paște. Alții au vrut doar să tatoneze terenul, în speranța că, dacă timpul va trece, și prețul animalelelor va scădea. Piața de miei va fi deschisă comercianților și cumpărătorilor până la Paștele Mic.

Alina DAMIAN – Bruno SCHUTZ

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.