Aștept ordonanțele dumneavoastră [editorial]

Nu știu cum să vă spun, dar au început să-mi placă ordonanțele militare. Mă înnebunesc după ele. Vă aduceți aminte de perioada postdecembristă, la începuturile ei, când harnicele agricultoare încetau munca pe ogor, după-masa, când începeau telenovelele? La ora stabilită, aruncau sapele și o rupeau la fugă spre sat, de ziceai că vin tătarii.

Cam așa sunt eu acum. Am devenit dependent de ordonanțe. Mă așez în fața televizorului, cu o zi înainte de a fi publicată ordonanța nr. …, ca să nu pierd niciun cuvânt din declarația ministrului de interne, și-s numai ochi și urechi. Aștept cu înfrigurare ceva extraordinar.

Simt eu că stăruința mea nu este zadarnică. Recent, am aflat că s-a interzis mersul la cimitir. Că se dau amenzi uriașe celor care nu se conformează. Deci, ca să fie clar, am înțeles că în acest caz nu mai avem voie nici să murim. Da, fraților, prin această ordonanță guvernul a venit de hac pandemiei.

Pe când îmi frecam mâinile de bucurie și umblam prin casă țanțoș, precum un cocoș decorat cu Meritul Agricol Clasa I, mi-a stricat fericirea soția mea, care m-a lămurit că accesul la cimitire este interzis doar celor vii, de Florii și de Paște.

Mi-a tăiat tot elanul vieții fără moarte și al tinereții fără bătrânețe care mă bântuia, dar eu, când e vorba de ordonanțe, nu discut, ci le execut. Ca să-mi mai înec amarul, am făcut un exercițiu de imaginație, închipuindu-mi cum va arăta prima zi de libertate și întoarcerea românului la viața lui normală.

Cred că va debuta cu o defilare pe sub Arcul de Triumf. În sunetul fanfarelor militare, eroii neamului, care au spraviețuit infestării cu Covid-19, vor deschide parada. Apoi, armata medicilor care nu au dezertat din sistem îi va urma în ovația miilor de spectatori. Armata, Poliția și Pompierii vor trece în pas de defilare.

Izolete cu girofar, ambulanțe și tot felul de aparate de respirat vor invada bulevardul. Ministrul sănătății, purtat pe brațe de către Klaus Iohannis și Ludovic Orban, va declanșa ropote de aplauze și ovații necontenite. Parada va fi încheiată de către cei care au fost amendați, dar care prin contribuția lor bănească au salvat economia de la faliment.

Tot românul va încinge grătarul, iar plaiul mioritic va fi invadat de mirosul mititeilor. Seara, ultima ordonanță militară va suna cam așa: Dragi români, de mâine la muncă, nu la întins mâna! În concluzie, aștept cu nerăbdare ordonanțele dumneavoastră!

Dan TIMARU

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care își dă cu părerea!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.