
Creșterea accelerată a prețurilor afectează direct atât puterea de cumpărare cât și nivelul de trai al familiilor cu 3 sau mai mulți copii din România. În medie, o familie numeroasă nu poate susține real valoarea coșului minim de consum lunar pentru un trai decent.
Conform datelor pentru anul 2022 (luna septembrie) publicate de Fundatia Friedrich Ebert România și Syndex România, coșul minim de consum pentru un trai decent a fost calculat la nivelul de 8659 lei pentru o familie cu doi copii, respectiv de 7112 lei pentru o familie cu un copil. Pornind de la datele publicate de Fundația Friedrich Ebert și Syndex România, ASFANU – Asociația Familiilor Numeroase a calculat coșul minim de consum pentru un trai decent pentru familiile numeroase din România:
- o familie cu 3 copii – 10 205 lei
- o familie cu 4 copii – 11 751 lei
- o familie cu 5 copii – 13 297 lei
- o familie cu 6 copii – 14 843 lei
- o familie cu 7 copii – 16 389 lei
Pentru calcularea coșului de consum au fost luate în considerare următoarele categorii de cheltuieli : (1) Alimentație (2) Îmbrăcăminte și încălțăminte (3) Locuința (4) Dotarea locuinței (5) Cheltuieli cu locuința (6) Produse de uz casnic și igienă personală (7) Servicii (8) Educație și cultură (9) Îngrijirea sănătății (10) Recreere și vacanță (11) Fondul de economii al familiei.
Rezultatele Studiului realizat de ASFANU despre familiile numeroase, arată că cea mai mare pondere a veniturilor familiilor cu 3 sau mai mulți copii, indiferent de mediul de rezidență se situează între 3.000-4.500 de lei, urmate de familiile cu un venit situat între 1.500-3.000 lei și sub 1.500 lei.
ASFANU – Asociația Familiilor Numeroase subliniază necesitatea adoptării de măsuri care să ajute cu adevărat familiile numeroase, mai ales în perioada de iarnă când nivelul cheltuielilor este foarte ridicat. De aceea, ASFANU solicită plafonarea cât mai urgentă a tarifului la energie electrică pentru întreg consumul realizat de familiile care au în întreținere cel puțin 3 copii, pentru ca toți copiii din aceste familii sa beneficieze de cadrul adecvat dezvoltării.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns