Arta goblenului, practicată de 31 de ani de o lugojeancă

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Știe că arta vindecă, indiferent de natura ei, și după un eveniment nefericit din viață, în 1988, s-a apucat de cusut goblenuri. Talentul pe care l-a descoperit în ea și capacitatea de a crea lucrări incredibile au luat-o prin surprindere. Vorbim despre Mărioara Olteanu, o pensionară de 70 de ani care de 31 de ani și-a umplut pereții casei cu goblenuri, o artă care pe vremuri învrednicea tinerele. Zecile de tablouri pe care le-a creat nu sunt pentru vânzare, spune femeia, ci pentru a lăsa o moștenire spirituală nepoatelor ei.

 “Această pasiune practic a pornit în urma unui eveniment neplăcut din viața mea.  A început în 1988 și pentru a-mi atenua durerile sufletești, de a-mi crea o stare de liniște și de a uita anumite lucruri din trecut, atunci am început să lucrez goblen, unde mi-am găsit practic liniștea, pasiunea și totodată bucuria de a crea ceva frumos. Aceste goblenuri sunt dedicate nepoțelelor mele, Alexandra și Natalia care sunt sufletul meu”, a declarat Mărioara Olteanu.

Din 1988, Mărioara a realizat peste 70 de tablouri. Timpul în care un tablou este terminat diferă în funcție de mărimea și de complexitatea lui. Un tablou mai mare durează și peste un an până când să fie finalizat, în condițiile în care lucrează 4 ore pe zi.

 Pentru o astfel de lucrare este nevoie de foarte multă pasiune, răbdare și pricepere, pentru că se acordă o foarte mare atenție la stabilirea culorilor și satisfacția la final este nemăsurată”, a precizat femeia.

Tematica abordată de Mărioara Olteanu este una diversă, de la aspecte florale, peisaje, dar și portrete religioase, unde trebuie o atenție sporită. Pe lângă talent, iscusință și minuțiozitate, pentru ca un goblen să iasă perfect trebuie și materiale de cea mai bună calitate. Iar Mărioara nu se zgârcește când vine vorba de asta.

Materialele le procur practic celemai multe de la o firmă din Focșani, din Timișoara, Călărași și Pitești. Am foarte mare grijă la calitatea pânzei, să fie pânză bună. Calitatea aței redă aspectul tabloului și foarte multă atenție”, a mărturisit Mărioara Olteanu

Lugojeanca a realizat goblenuri după picturi ale pictorilor celebrii din țară și de peste hotare.

Dintre pictorii români, i-am ales cel mai mult pe Grigorescu, Tehodor Aman, Andreescu și din pictura universală Millet, Van Gogh, Lenoardo da Vinci, m-am axat în general pe pictori celebri.  Cum reușiți să îmbinați culorile, pentru ca tabloul să fie unul armonion. De câte culori e nevoie într-un tablou pentru ca să fie reușit? În ceea ce privește culorile, acestea depind de complexitatea tabloului. Se pornește în general de la 30 de culori, nuanțe și se ajunge până la 50, 60 de nuanțe”, a continuat lugojeanca.

Goblenul este o artă a cusutului, a jocului cu culorile, pentru ca rezultatul să fie unul pe măsura așteptărilor și să exprime ceea ce creatoarea și-a propus. Într-o lume a vitezei și a tehnologiei, puține tinere duc mai departe această îndeletnicire, iar faptul că aceasta încetul cu încetul se pierde, este regretul Mărioarei Olteanu.

 Din păcate consider că tineretul în ziua de astăzi nu mai are timp să se dedice artei goglenului și s-a schimbat moda, sunt alte teme, altă abordare, nici nu se mai așează pepereți atâtea tablouri, ceva mai simplu acum. Am un regret din acest punct de vedere, pentru că foarte multe lucruri tradiționale nu se mai păstrează în ziua de astăzi și nu mă refer numai la arta cusutului, ci mă refer și la alte meșteșuguri”, a concluzionat Mărioara.

Mărioara Olteanu spune că va continua cu această pasiune și de acum înainte, atâta timp cât sănătatea îi va permite să creeze goblenuri după picturi ale unor artiști celebri.

Alina DAMIAN

 

Despre admin 6586 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.