Ardezia: Ce este și cum poate fi utilizată în amenajări

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/ardezie

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Amenajările caselor cu ardezie au început să fie tot mai populare, această piatră naturală aducând beneficii foarte mari la nivel de aspect și structură. Află ce utilizări are ardezia și cum te poate ajuta această rocă naturală să realizezi cele mai deosebite proiecte de amenajare.

Ce este ardezia?

Ardezia face parte din categoria rocilor metamorfice, care se formează la temperaturi foarte înalte, ca urmare a mișcării și împingerii scoarței terestre. Ardezia este utilizată în cele mai multe cazuri sub formă de plăci rigide, însă în prezent există și soluția de amenajare cu ardezie flexibilă, mult mai eficientă mai ales în zonele cu suprafețe mari.

Ardezia este un material cunoscut pentru coloristica închisă, dar există și nuanțe deschise la culoare, catifelate, cum ar fi bejul, roșoaticul, verdele sau maroul.

Culoarea ardeziei este influențată foarte mult și de temperatura de formare a acesteia, dar și de caracteristicile substratului și de compoziția chimică a acestuia.

Cea mai importantă caracteristică a ardeziei este rezistența. Ardezia are rezistențe similare granitului, nu se zgârie, nu se pătează și nu se sparge cu ușurință, în ciuda aspectului casant. Firește, rezistența aceasta se referă la șocuri mecanice locale, pentru că ardezia poate fi mărunțită doar cu utilaje speciale, cum ar fi concasoarele.

Unde poate fi folosită ardezia?

Ardezia este un material care poate fi folosit pentru o multitudine de aplicații, incluzând atât zonele de interior, cât și pe cele de exterior. Pentru că este un material nealunecos, ardezia poate fi folosită chiar și în zone cu trafic mare sau moderat, cum ar fi holurile de trecere sau terasele exterioare.

Placarea exterioară a pereților folosind ardezie

De asemenea, ardezia poate fi folosită pentru a placa pereții la exterior, în scopul protejării acestora și pentru a obține un aspect deosebit la nivel de clădire. Alături de alte elemente constructive din marmură, granit sau travertin, ardezia poate complimenta foarte bine arhitectura oricărei locuințe sau a oricărui spațiu.

Cea mai cunoscută asociere de piatră naturală la exterior este cea cu ardezia ca acoperire la nivelul soclului casei sau a fațadelor și glafuri din granit, marmură sau travertin.

Realizarea acoperișurilor pe bază de ardezie

Ardezia este excelentă și pentru realizarea acoperișurilor, acesta jucând un rol foarte important în realizarea elementelor de șindrilă. Conferind durabilitate, ardezia este opțiunea cea mai bună pentru acoperișuri rezistente, atât pentru segmentul civil, cât și pentru cel industrial.

Pavaje exterioare și amenajări ale suprafețelor

Ardezia este o opțiune foarte bună pentru pavarea aleilor grădinilor, la fel ca și pentru realizarea oricăror alte elemente de amenajare exterioară: trepte, contratrepte, suprafețe de podest.

Amenajări interioare

Ardezia poate fi folosită pentru realizarea treptelor de interior, a contratreptelor, a pardoselilor sau a glafurilor, conferind spațiilor un aspect elegant și primitor. În combinație cu granitul sau cu marmura, ardezia poate oferi amenajări unice și speciale, ce nu pot fi reproduse prin alte materiale.

Venatura specifică a elementelor de decorare poate diferi în funcție de carierele din care sunt extrase blocurile de piatră naturală, așa că este puțin probabil să găsești același model și în alte locuințe.

Realizări de blaturi pentru baie și bucătărie

Datorită strălucirii, aspectului uimitor și rezistenței, ardezia poate fi folosită chiar și pentru realizarea elementelor decorative și de utilare la nivelul bucătăriilor și al băilor. Blaturile din ardezie sunt foarte rezistente și durabile și oferă suprafețe deosebit de estetice, potrivite pentru orice tip de amenajare.

Ardezia este unul dintre materialele care exprimă cel mai bine eleganța unei locuințe. Modelele speciale, coloristica și caracteristicile de rezistență fac din ardezie un produs care poate crește valoarea casei tale și care îi oferă acesteia unicitatea de care are nevoie.

Despre admin 6540 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.