Anvelope de iarnă vs. all season: Care sunt beneficiile?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: Free Image on Unsplash

Odată cu apropierea sezonului rece, revine în actualitate vechea controversă legată de superioritatea anvelopelor de iarnă față de cele all season, sau viceversa. Părerile sunt împărțite, iar ambele variante au numeroși susținători, așa că pentru cineva indecis este destul de dificil să opteze pentru unul din cele două tipuri de anvelope.

Noi îți spunem că fiecare dintre cele două variante este o alegere potrivită în anumite situații, iar în cele ce urmează îți vom arăta care sunt acestea.

Avantajele anvelopelor all season

Anvelopele all season sunt proiectate pentru a putea fi folosite pe tot parcursul anului, astfel că odată montate pe roți, nu mai e nevoie să le dai jos decât atunci când se uzează și trebuie înlocuite. Aceasta înseamnă economie de timp și bani, întrucât nu trebuie să mai mergi în fiecare an la vulcanizare, pentru a schima anvelopele în funcție de sezon.

De asemenea, folosind un singur rând de anvelope, nu mai ai nevoie de un spațiu pentru depozitarea celor de rezervă, iar aceasta poate însemna și un beneficiu financiar, având în vedere că mulți șoferi apelează la hotelurile de anvelope.

Anvelopele all season MICHELIN Crossclimate+ și toate celelalte din aceeași gamă îmbină caracteristicile anvelopelor de vară și ale celor de iarnă, făcând față atât pe asfalt perfect uscat, cât și pe carosabil umed sau acoperit cu noroi sau un strat subțire de zăpadă.

Aderența bună în viraje este dată de marginea exterioară a benzii de rulare, care este similară cu cea a anvelopelor de vară, în timp ce tracțiunea în condiții de drum dificil se datorează zonei mediane a benzii de rulare care conține elemente caracteristice anvelopelor de iarnă. De asemenea, canelurile largi ajută la evacuarea eficientă a apei, iar materialul din care sunt realizate le conferă o flexibilitate optimă atât la temperaturi de vară, cât și la temperaturi specifice sezonului rece.

Avantajele anvelopelor de iarnă

Se comportă cel mai bine în condiții de drum dificil, acoperit cu noroi, zăpadă, gheață sau polei. Aceasta, pentru că au suprafața de rulare special concepută pentru a face față unor astfel de condiții, în același timp fiind mai puțin eficiente pe asfalt uscat și la temperaturi mai mari.

Banda de rulare are caneluri adânci, care conferă anvelopelor aderență pe drumurile alunecoase, iar fantele în zigzag de pe mijlocul acesteia reduc distanța de frânare în astfel de condiții de drum.

Sunt confecționate dintr-un material mai moale, care le conferă o bună flexibilitate chiar și la temperaturi foarte scăzute, însă dacă sunt folosite și pe timp de vară, se uzează mai rapid.

Cum alegi varianta cea mai bună

Dacă trebuie să alegi anvelope de iarnă sau all season de la Acvila România trebuie să ții cont de câteva detalii pentru a lua cea mai bună decizie. Cel mai important detaliu de luat în considerare se referă la condițiile de drum pe care te vei deplasa cu preponderență în perioada rece.

Astfel, dacă vei folosi mașina doar pentru deplasări în oraș sau în regiuni cu ierni blânde, anvelopele all season vor face față cu brio carosabilului umed sau acoperit cu un strat subțire de zăpadă, specific acestor zone.

În schimb, dacă locuiești într-o zonă montană sau în care ninge des iarna, e recomandat să alegi anvelopele de iarnă, pentru că acestea fac față mai bine unor condiții dificile, în comparație cu cele all season. De asemenea, dacă pleci la drum lung sau plănuiești o vacanță la munte în sezonul rece, este bine să ai mașina echipată cu anvelope de iarnă, pentru ca vremea să nu te ia prin surprindere.

Așadar, atât anvelopele de iarnă cât și cele all season au propriile avantaje, însă alegerea lor este condiționată de condițiile de drum în care vor fi folosite cu preponderență.

Despre admin 6701 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.