
Caligrafia este o artă în adevăratul sens al cuvântului. Iar dacă te pasionează scrisul, poți dezvolta acest hobby și poți învăța cum să scrii caligrafic scrisori, cereri, invitații sau felicitări. Mecanica scrisului necesită exercițiu, dar și instrumente de calitate. Așa că iată care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi pentru a învăța mai multe despre arta caligrafiei.
Investește într-un stilou de calitate
Dacă îți dorești să înveți caligrafie, ai nevoie de instrumentele necesare, care să te ajute să obții cele mai frumoase litere. Iar pentru început poți investi într-un stilou de calitate, iar ulterior poți opta pentru seturi de caligrafie de la PictorShop, care cuprind mai multe tipuri de penițe, dar și cerneală de diferite culori. Întotdeauna un stilou pentru caligrafie va avea o peniță mult mai bună, cu vârful drept, care îți va permite să trasezi mult mai ușor liniile, iar acestea vor avea un contur definit.
Poziția stiloului în mână
Atunci când scrii cu stiloul este foarte important ca degetele tale să aibă o poziție confortabilă, astfel încât să nu tensionezi articulațiile. Ar fi indicat ca mâna ta să aibă ca puncte de sprijin pe foaie, cum ar fi muchia și podul palmei, dar și degetul mic și cel inelar. În acest fel vei putea ține ușor stiloul între degetul mare și arătător, sprijinindu-l apoi pe degetul mijlociu.
Poziția peniței poate influența modul în care scrii. Așa că pentru un scris caligrafic îți recomandăm să ții penița îndreptată spre stânga, într-un unghi fix, la 30-60 de grade. Pentru a obține un scris uniform este important să menții același același unghi și să nu întorci penița.
Alege postura corectă
Poate că până acum nu ai acordat atenție posturii corpului tău atunci când scriai rapid o scrisoare sau un eseu. Însă, atunci când vorbim despre caligrafie, este esențial să ții cont de câteva reguli de bază, care vor influența calitatea scrisului tău. În primul rând ar trebui să te asiguri că ai la dispoziție o suprafață înclinată la 45 de grade. Însă, dacă o astfel de poziție este inconfortabilă, poți exersa la început pe o suprafață plană, care să fie situată a nivelul taliei.
Dacă îți dorești să obții un scris caligrafic reușit este foarte important să menții o poziție dreaptă pe scaun, cu picioarele lipite de podea. Evită să te apleci deasupra biroului și încearcă să alegi o foaie ai mare, care să îți ofere sprijin, dar și libertate de mișcare pentru mâna cu care scrii.
De asemenea, atunci când vei ajunge la capătul inferior al paginii, este esențial să îți păstrezi aceeași postură corectă, așa că în loc să îți ajustezi poziția mâinii, poți ridica foaia, astfel încât să ai în continuare o poziție corectă.
Repetă mișcările brațului
Atunci când scrii este recomandat să îți folosești mușchiul deltoid, cel care se află la încheietura umărului și mușchii antebrațului, care te pot ajuta să coordonezi mult mai ușor mișcările fine și exacte. În acest fel, scrisul tău va deveni mult mai fluid, echilibrat și uniform pe pagină. Pentru început, poți exersa scriind litere în aer, pe o tablă imaginară. Poți desena litere mari ample, mișcând mâna doar din umăr, în timp ce încheietura mâinii și degetele vor rămâne în poziție fixă, pentru scris. Pe măsură ce te vei obișnui cu acest exercițiu, vei putea începe să faci practică și pe un perete sau pe un panou, desenând literele cu un creion lung sau cu un bețișor.
Nu pune presiune pe peniță
Pentru un scris caligrafic impecabil, evită să pui presiune pe peniță. Lasă stiloul să se miște ușor pe hârtie, fără să apeși pe peniță, astfel încât să obții linii fine și cursive. Atunci când apeși pe peniță, există riscul să pătezi foaia cu cerneală, iar literele vor avea dimensiuni diferite.
Respectă spațierea dintre litere
Un alt detaliu important este spațierea literelor care te poate ajuta să obții un aspect unitar al scrisului. Așa că tot ce trebuie să faci este să lași un spațiu mai mare, atunci când ai doua linii drepte, și un spațiu mai mic între literele rotunde, cum ar fi „a”, „o” sau „d”.
Așadar, caligrafia este o artă bazată pe o serie de reguli clare. Dacă vei respecta pașii de mai sus, vei obține cu siguranță un scris impecabil, pe orice fel de tip de hârtie.
Lasă un răspuns