Amenajarea unui dormitor vintage în 5 paşi

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-in-white-dress-shirt-and-black-pants-920379/

Atunci când vrei să îţi amenajezi dormitorul şi cauţi idei pentru decor, găseşti multe informaţii despre stilul modern. De ce să nu optezi pentru un stil diferit? Cel vintage este foarte popular în rândul iubitorilor de amenajări interioare, datorită particularităţilor sale şi a numeroaselor combinaţii pe care le poţi face cu obiectele din casă. Acest stil pune în scenă mobilă sau accesorii vechi, broderii, culori pastelate sau elemente florale. Toate acestea ajută la crearea unui decor elegant şi simplu, cu o puternică încărcătură nostalgică. Iată cum poţi să amenajezi un dormitor vintage în doar 5 paşi simpli:

Realizarea finisajelor

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/abandoned-antique-architecture-background-218566/

Un dormitor vintage presupune, în primul rând, atenţie la finisaje. În ceea ce priveşte pardoseala, este de preferat să alegi finisajele din lemn, cu aspect mat. Astfel, parchetul alb sau în nuanţe de gri, bej sau maro, vor arăta minunat în dormitorul tău. Acest design al pardoselii îi va da camerei un aer vechi, dar elegant. O altă idee este pardoseala din vinil, foarte rezistentă, ce imită aproape identic lemnul. Se montează uşor şi oferă modele cu design retro, ideale pentru decorul unui dormitor vintage. Lemnul este folosit şi în alte finisaje, ferestrele şi uşile din lemn fiind la mare căutare în amenajarea interioară de tip vintage.

Stabilirea mixurilor cromatice

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-bed-bedroom-vintage-37738/

Dacă te-ai ocupat de finisaje, cum alegi culorile pentru dormitor? Pentru ca acestea să se potrivească stilului vintage, trebuie să fie pastelate, perfecte pentru un dormitor romantic. Alege roz pudrat, galben, bleu sau vernil, culori care vor înveseli aspectul dormitorului. Optează pentru o culoare de bază, după care poţi completa decorul cu nuanţe complementare. Pentru o cameră cu pereţi vernil, alege obiecte de decor sau accesorii în nuanţe de bej. Tapetul cu motive vintage este la fel de folosit şi crează un design care nu se va demoda niciodată. Nu este recomandat să foloseşti o paletă cromatică din culori închise, deoarece vei alcătui un contrast mult prea mare. Camera nu trebuie să pară încărcată, de aceea alegerea unor culori calde este ideală pentru o atmosferă relaxantă.

Alegerea obiectelor de mobilier

Obiectele de mobilier vintage sunt extrem de valoroase, exprimând multe trăiri şi emoţii. Fie că vorbim despre scaune vechi sau comode moştenite din străbuni, acestea vor aduce dormitorului un design sofisticat. Patul, piesa reprezentativă din încăpere, trebuie să aibă o tăblie cu tapet. Imprimeul floral şi broderiile sunt cele mai indicate în acest caz. Pentru a obţine un design armonios, sunt importante şi texturile. Poţi alege pături şi cuverturi la preţuri avantajoase, pentru a pune în valoare stilul amenajării. Nu uita să te axezi pe culori calde sau neutre, pentru a oferi dormitorului un plus de eleganţă şi stil.

Alegerea decoraţiunilor

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/assorted-gold-plated-table-figurines-1099816/

Cu mobila şi finisajele puse la punct, nu-ţi rămâne decât să te ocupi de decoraţiuni. Poţi găsi obiecte de decor vintage la târgurile de vechituri sau online, pe site-uri de specialitate. Cumpără rame vechi, pe care să le foloseşti pentru fotografiile preferate cu tine şi cei dragi. O carte şi o lampă vintage vor arăta minunat pe o noptieră masivă din lemn, în timp ce un tablou de tip goblen poate fi agăţat cu succes deasupra patului. Dacă ai bijuterii, un suport vintage din metal te va ajuta să le ţii organizate şi mereu la vedere. Nu omite nici ferestrele din dormitor! Perdelele brodate, în culorii vii, vor completa decorul vintage ales.

Recondiţionarea pieselor deja existente

Dacă iubeşti stilul vintage dar nu ai posibilitatea să achiziţionezi piese de mobilier în acest stil, nu te îngrijora! Poţi să recondiţionezi ceea ce ai deja în casă, cu investiţii minime. Dacă ai un dulap simplu, de lemn masiv, schimbă-i mânerele sau vopseşte-le în culori vii, feminine. Totodată, o soluţie este tapetul. Îl poţi lipi pe diverse piese de mobila, cu rol decorativ. O bucată de dantelă şi un spray în culoarea bronzului te pot ajuta să transformi complet o noptieră modernă, într-una de inspiraţie vintage.

Amenajarea unui dormitor vintage nu este un proces dificil, trebuie doar să alegi cu grijă finisajele, culorile, mobila şi decoraţiunile. Acestea trebuie să se îmbine armonios şi să îţi reflecte personalitatea, astfel încât să te poţi bucura de un design diferit, atât de apreciat în amenajările interioare. Pe tine ce idee te-a inspirat cel mai mult?

Despre admin 6705 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.