4 factori care favorizează uzura anvelopelor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Întreținerea corespunzătoare a anvelopelor este importantă pentru deplasarea în siguranță cu autovehiculul. Un cauciuc oferă cel mai bun randament atunci când este exploatat în parametrii pentru care a fost confecționat. Durata de viață a pneurilor este influențată de factori fizici, de mediu și umani. Pentru a nu risca o uzură neuniformă a celor patru anvelope, trebuie să ții cont de modul de întreținere și utilizare a mașinii, de infrastructura pe care rulează și de condițiile meteorologice pe care le au de parcurs.

Modul de exploatare a mașinii

Un specialist poate recunoaște stilul de condus al șoferului doar privind la anvelopele mașinii. Orice manevră de bruscare lasă urme asupra cauciucurilor. Demarajele sau frânările violente supun anvelopa unui contact forțat cu asfaltul și produc uzură nefirească. Orice defecțiune la sistemul de direcție al mașinii duce la suprasolicitarea cauciucurilor și există riscul unei tociri neuniforme. Dacă automobilul rulează normal, anvelopele vor avea aceeași uzură, indiferent de roata pe care sunt montate. În schimb, dacă există o diferență între gradele de uzură ale celor patru anvelope, crește riscul de accident rutier. O presiune suplimentară asupra anvelopelor se exercită și în cazul abordării cu viteză a unei curbe sau al rulării în pantă și în rampă, atunci când cauciucurile sunt supuse la mișcări de rotație sporite.

Întreținerea necorespunzătoare a pneurilor

Un set de pneuri rulate corespunzător îți oferă confort și siguranță la volan. Verificarea periodică a pneurilor nu trebuie să lipsească din acțiunile de întreținere a mașinii. Presiunea din cauciucuri este influențată de o serie de factori externi, cum ar fi suprafața pe care rulează și condițiile climaterice, de aceea trebuie verificată lunar. Presiunea ideală a anvelopelor este indicată de producătorul autovehiculului în cartea tehnică și pe tabelul aplicat pe caroserie, în zona stâlpului șoferului sau pe interiorul ușii rezervorului de combustibil. Parcurgerea unui drum cu presiune prea mică sau prea mare este la fel de dăunătoare pentru cauciucuri.

Supraîncărcarea automobilului

În tabelul informativ cu presiunea standard a cauciucurilor cu care este echipat automobilul vei regăsi diferențe în funcție de gradul de încărcare a mașinii. Dacă greutatea din habitaclu este împărțită disproporționat, unul sau mai multe anvelope vor avea de suportat o sarcină superioară, riscând un grad superior de uzură. Încearcă, pe cât posibil, să aranjezi persoanele sau obiectele pe care le transporți, astfel încât greutatea totală să se repartizeze uniform pe cele două axe.

Condițiile defavorabile de drum

Producătorii recomandă înlocuirea anvelopelor în funcție de anotimp și de suprafața de contact. Utilizarea cauciucurilor de iarnă pe segmente de drum acoperit cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie și stabilită prin lege, indiferent de perioada anului. Poți ține cont de condițiile climaterice ale zonei în care va rula cel mai mult autoturismul atunci când achiziționezi anvelopele. Supunerea anvelopei la temperaturi extreme, atât pozitive, cât și negative, o deteriorează nu doar în timpul mersului, ci și în staționare și mai ales în depozit. Dacă ai seturi diferite de anvelope pentru vară și iarnă, ai grijă la condițiile în care le depozitezi pe cele pe care nu le utilizezi. Căldura, gerul, umiditatea, contactul cu uleiuri sau grăsimi provoacă uzură forțată. Întrucât sunt în contact permanent cu suprafața de rulare, orice deformare a acesteia este resimțită în primul rând de anvelope. Gropile, bordurile, liniile de tramvai, trecerile bruște de la un segment de drum cu asfalt uniform la o porțiune neasfaltată sau cu lucrări de amenajare exercită o presiune asupra cauciucurilor.

Pentru a prelungi viața pneurilor montate pe mașina ta, trebuie să te îngrijești de întreținerea lor periodică. Autovehiculul trebuie echipat numai cu anvelope care respectă caracteristicile impuse de producător cu privire la dimensiuni, indice de viteză și sarcină. Ideal este să îți echipezi mașina cu seturi de cauciucuri, pe jante în stare bună de funcționare și echilibrate corespunzător. Verificarea și service-ul anvelopelor se face doar în cadru specializat. În funcție de condițiile de vreme și de suprafața pe care au fost rulate, vei observa gradul de uzură a pneurilor, care îți arată momentul când trebuie înlocuite.

sursa foto: https://pixabay.com/ro/anvelope-auto-roata-trupa-masina-63928/

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.