Ambulanța pentru monumente, printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Nicolae SILADE

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat câști-gătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020. Cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului merge către 21 de inițiative exemplare din 15 țări. Printre câștigătorii de anul acesta se află și Ambulanța pentru Monumente (România), proiect laureat la categoria Educație, Formare și Conștientizare.

Proiectul „Ambulanța pentru monumente”, derulat inclusiv în județele Timiș și Caraș-Severin  („Ambulanţa pentru Monumente Banat”, coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ-PACT), câștigă cea mai importantă distincție europeană din domeniul patrimoniului, și intră în competiție pentru „Premiul Publicului”.

Câștigătorul Premiul Publicului va fi anunțat în această vară. Câștigătorii Marilor Premii, care vor primi și suma de 10.000 euro fiecare, vor fi anunțați public tot cu această ocazie.

Gala de decernare a premiilor va avea loc la Bruxelles în 2021, cu participarea înalt reprezentanților Comisiei Europene și Europa Nostra.

În cei patru ani de existență, „Ambulanța pentru monumente” a însemnat: 32 de intervenții asupra monumentelor istorice, 10.500 de membri ai comunităților locale conștientizați asupra valorii propriului patrimoniu, 22 de expoziții, 5 camionete dotate cu unelte și echipamente, 233 de voluntari implicați și 73 de parteneri și sponsori.

Ambulanţa pentru Monumente Banat a renovat o serie de biserici din Banat, printre care și cea mai veche biserică din lemn a zonei, Biserica de la Crivina de Sus. 

Mesaj de felicitare din partea
Alteței Sale Regale Prințul Charles

Principalul susținător al proiectului și un promotor al României în Marea Britanie este ASR Prințul de Wales, prin The Prince’s Foundation și Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture. Alteța Sa Regală i-a felicitat pe inițiatorii proiectului și s-a declarat încântat de ideea proiectului și de susținerea de care se bucură acesta pe plan internațional.

„Suntem bucuroși și onorați să primim mesajul de felicitare al Alteței Sale Regale Prințul de Wales cu ocazia câștigării Premiului European pentru Patrimoniu / Premiului Europa Nostra 2020 conferit de Comisia Europeană și Europa Nostra, cea mai înaltă distincție în domeniul patrimoniului european. Toate proiectele câștigătoare vor intra în competiție pentru „Premiul Publicului” https://vote.europanostra.org/, nu uitați să ne votați, alături de alte două proiecte”, spun reprezentanții echipei „Ambulanța pentru Monumente Banat”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.