Alocațiile pentru copii se dublează! Președintele Iohannis a promulgat legea

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Președintele Iohannis a promulgat legea care prevede dublarea alocațiilor pentru copii. „Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii”, anunță Administrația Prezidențială.

Semnarea decretului vine în contextul în care premierul Ludovic Orban anunța zilele trecute că PNL ia în calcul prorograrea acestei legi.

„Poziția președintelui este firească. A spus că intenția domniei sale este de a promulga legea. Noi suntem puși într-o situație în care și dacă am vrea nu am putea majora alocațiile. Cel mai probabil, soluția pe care vom merge este aceea de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat. Lucrul acesta nu se poate face decât la rectificarea bugetară, care nu se poate face decât după data de 1 iulie. (…) Sensul discuțiilor pe care le-am avut cu președintele converge spre această soluție”, declara, vineri, Ludovic Orban.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, la finele anului trecut, în calitate de for decizional, proiectul privind majorarea alocațiilor pentru copii.  Proiectul prevede ca alocația de stat pentru copii să fie majorată de la 300 lei la 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, alocația ar urma să crească de la 150 lei la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap. Alocația va fi de 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Ministrul Muncii: dublarea alocațiilor copiilor nu se poate face peste noapte, cel mai probabil din iulie

Creșterea alocațiilor pentru copii nu se poate face peste noapte, deoarece nu sunt fonduri prevăzute în buget, astfel că cel mai probabil măsura va putea fi implementată după rectificarea bugetară din luna iulie 2020, a declarat, marți, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

„Noi suntem oameni responsabili, am punctat acest aspect al responsabilității și cu privire la creșterea cu 40% a pensiilor. Sigur că-ți dorești, dar o faci rațional, o faci în baza unor elemente care țin inclusiv de creșterea economică și de posibilitatea în resurse efective de a o acoperi. Așa și aici, nu se pune problema să nu dorim, dar trebuie făcută atunci când se poate și cum se poate și, în ceea ce ne privește, dorim să se întâmple, dar cel mai probabil se va putea opera la momentul rectificării bugetare din iulie”, a precizat Violeta Alexandru.

Comentariul ministrului Muncii a venit la scurt timp după promulgarea de către șeful statului, marți, a legii privind dublarea alocației pentru copii.

Violeta Alexandru a subliniat că, în urma promulgării legii, Guvernul are datoria de a găsi, la rectificarea bugetară din iulie, resursele financiare pentru aplicarea măsurii.

„Să nu avem niciun dubiu asupra înțelegerii totale pe care o avem cu privire la necesitatea creșterii alocațiilor. Cu toate acestea, pentru că legea a fost adoptată după momentul în care noi conturasem, definitivasem bugetul, iar el a fost promulgat de președinte, avem datoria să găsim resurse în buget cu care să se poată acoperi aceste fonduri. În acest moment nu sunt, pentru că ea a apărut după ce bugetul a fost promulgat. Prin urmare, cred că soluția înțeleaptă este ca aceste resurse să fie găsite de urgență la momentul rectificării bugetare (astfel ca măsura să fie aplicată, n.r.) din vară, în a doua parte a anului. Avem toată disponibilitatea ca legea să se aplice, pentru că ne dăm seama de importanța subiectului și am pledat pentru acest lucru în ultimii ani, cu rezultate vizibile, însă nu se poate face peste noapte, chiar nu se poate face peste noapte”, a afirmat ministrul Muncii.

AL PRESS

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.