Alin Nica avertizează primăriile din județ: Vreți bani din PNRR, pregătiți-vă temeinic

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Alin Nica, președintele CJ Timiș, le cere primăriilor din județ să se pregătească temeinic pentru a cere bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Vremea când banii se dădeau fără muncă,  „pe prietenie, interes sau milă” a trecut, avertizează acesta.

Guvernul lucrează intens la Ghidurile pentru lansarea apelurilor de proiecte ale PNRR, iar acest lucru este un semnal important pentru primăriile din județ să pregătească proiectele care trebuie finanțate, spune Nica, în urma unei vizite la Bucureşti.

„Am participat la Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, întâlnire la vârf în cadrul căreia am înțeles clar oportunitățile de finanțare pentru perioada următoare.

Știu că mulți edili s-au obișnuit de-a lungul timpului să primească bani pe intenții sprijinite doar de vorbe, însă vremurile s-au schimbat și fondurile publice nu mai sunt împărțite pe prietenie, interes sau milă.

Toate comunitățile locale au nevoie de bani pentru dezvoltare și depinde de primarii aleși dacă nevoile și prioritățile locale vor fi îndeplinite.

Deși consiliile județene au un rol esențial în comunitățile locale, acestea nu pot suplini atribuțiile primăriilor.

CJ Timiș se pregătește să absoarbă fonduri atât din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cât și din programele europene din exercițiul financiar 2021-2027, pentru județ, dar, în paralel, ca președinte al instituției încurajez primării să acceseze cât mai multe linii de finanțare, să nu se aștepte să intre singuri banii în cont, fără efort și fără documentații fundamentate”, spune Nica.

El anunță că vor fi bani disponibili pentru clădiri cu un consum mai eficient de energie, mai sănătoase și mai rezistente în fața schimbărilor climatice.

Prin „Fondul local” vor putea fi accesate fonduri destinate reînnoirii flotelor de transport public, transportului urban ecologic şi construirii de locuinţe pentru tinerii din grupuri şi comunităţi vulnerabile.

„Acestea sunt doar câteva dintre componentele care vor fi disponibile pentru administrațiile locale, astfel că îndemn primarii să se mobilizeze și să fie vigilenți, mai ales că nu că fi nevoie de cofinanțare pentru proiecte câștigate.

Îmi propun să aducem cât mai mulți bani în Timiș, mai ales că, prin PNRR, fiecare comună, oraş, municipiu din întreaga ţară vor avea sume prealocate, organizate pe tipuri de investiţii.

Proiectele vor fi depuse spre finanţare digital, fiecare unitate administrativ-teritorială urmând să opteze pentru oricare dintre categoriile de investiţii eligibile”, a mai spus Nica.

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Despre admin 6439 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.