Alba-neagra [short sport] Ne dați ori nu ne dați, aceasta-i întrebarea [short sport] Cine (mai) plătește?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Alba-neagra

Pentru ca unicitatea și ciudățenia acestui an sportiv să atingă cote cu totul particulare, fotbalul românesc, având tot interesul financiar de a încheia competițiile în iarbă (indiferent de compromisuri), trăiește niște momente caraghioase, ridicole de-a dreptul. Având într-o conducere bicefală federație – ligă profesionistă persoane care reușesc să împingă în ceață ceea ce încă mai era vizibil. Statut și regulamente ce au calitatea de a se da cap în cap, formulări ambigue care, atunci când nasc întrebări din partea cluburilor, au darul de a încurca și mai mult lucrurile. Cum altfel se poate explica faptul că, în aceeași situație, jucătorii aflați teoretic în identică stare de suspendare (Vlad la FCSB, Fulop la Sepsi) au evoluat “la risc” (primul) în Cupa României sau n-au evoluat de frică (al doilea), cluburile neprimind vreun răspuns la întrebarea adresată onor diriguitorilor privind dreptul de joc al acestor jucători?

Ne dați ori nu ne dați, aceasta-i întrebarea

Ca și când mai era nevoie de dovezi de bâlbâială, după transformarea unui joc de campionat Craiova – Cluj într-un joc decisiv, o finală în care puteam asista la prelungiri și penalty-uri în cazul egalității, în chiar ziua în care se fac către forurile europene comunicări oficiale privind ierarhiile finale pe plan intern (3 august), e neclar ce mai știm în afara singurului lucru sigur, stabilirea campioanei. Fiindcă la ora editării acestor rânduri nu se cunoaște un clasament final în Play-Off și, mai grav, e derută totală privind retrogradarea din Liga I în Liga a II-a, respectiv promovarea în sens invers. În ambele, deși s-au jucat partide și s-au consumat de-a valma bucurie și deznădejde, se duc lupte mari pentru a se salva interese de club sau de grup, pentru menținerea în bloc a tuturor grupărilor din prima ligă sau promovarea în același stil, la grămadă, spre vârf. Lucru care ar presupune creșterea numărului de formații la primul nivel, într-o perioadă în care până și viitorul apropiat e, din punctul de vedere al existenței, total incert pentru multe grupări.

Cine (mai) plătește?

Mai ales pentru că, ținând cont de presiunea la care a fost supus campionatul din punct de vedere al datei de încheiere, au fost imposibil de respectat contractele încheiate cu firma ce posedă dreptul de a transmite meciurile, societate care anunță solicitarea de despăgubiri procentual cu numărul de meciuri eventual anulate. Acest lucru încât viramentele către cluburi au fost efectuate conform calendarului stabilit inițial. Nu s-au comunicat detalii despe negocierile dintre Liga Profesionistă de Fotbal și eAD Interactive, părțile implicate, dar clauza din contract referitoare la despăgubiri se referea la obligativitatea lor în cazurile în care vinovate de anularea meciurilor sunt cluburile. Exact situația de față, în care unele au generat însele criza, prin apariția cazurilor de infectări. Așa cum celelalte grupări, care au respectat măsurile impuse, n-au vreo vină, au existat focare în care e clar că a fost vorba de neglijență. Ori asta nu se face atâta timp cât suma ce intră anual în vistieria formațiilor românești din transmisii TV este – sau nu este – de 28 milioane de euro!

Dan H. BRUDIU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.