Ai rămas în urmă cu plata ratelor la bancă? 5 soluții care te pot ajuta

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/212/359/770/man-guy-beard-office.jpg 

Împrumuturile bancare au devenit în zilele noastre instrumente de finanțare aproape indispensabile. Foarte mulți oameni apelează la credite atunci când întâmpină dificultăți ori când vor să-și achiziționeze diferite bunuri mobile sau imobile, cum ar fi autoturismele și locuințele, dar nu au suficient de mulți bani. Fără îndoială, motivele pentru care oamenii solicită credite sunt extrem de diverse, însă se întâmplă adesea ca sumele accesate să nu poată fi rambursate la timp. Indiferent că vorbim de împrumuturi pe termen scurt ori credite cu scadență de până la 30 de ani, se poate întâmpla să rămâi în urmă cu plata ratelor. Ce poți să faci într-o astfel de situație? Iată câteva soluții care îți pot fi de ajutor:

1. Optează pentru o refinanțare

Atunci când ai unul sau mai multe credite în derulare și nu-ți mai poți plăti ratele pentru că nu mai dispui de aceleași venituri sau au apărut alte cheltuieli și probleme pe parcurs, poți lua în calcul o refinanțare. Acest proces presupune rambursarea anticipată a împrumutului existent prin obținerea altuia nou, care să-ți acopere toate costurile anterioare. În funcție de situația ta financiară, poți accesa un credit mult mai avantajos, cu care să achiți datoriile și, de ce nu, chiar să rămâi cu bani suplimentari. Însă, pentru a merita efortul este esențial ca împrumutul de refinanțare să-ți ofere condiții mult mai bune față de primul, cum ar fi rate lunare mai mici, o perioadă de creditare mai îndelungată sau o dobândă redusă.

2. Solicită amânarea ratelor

Dacă ai cunoștințe despre cum funcționează Biroul de Credit știi că în cazul în care rămâi în urmă cu plata ratelor la bancă pentru o perioadă mai mare de 30 sau 60 de zile poți fi declarat rău-platnic. Practic, vei fi înregistrat în Biroul de Credit cu un istoric negativ, iar acest lucru îți poate crea probleme dacă soliciți o refinanțare ori un nou credit. Ca să eviți un profit negativ stabilește o întâlnire cu reprezentanții băncii unde ai împrumut și negociază o amânare a ratelor. Nu există garanția că vei reuși acest lucru întrucât fiecare instituție în parte are propriile reguli, dar dacă problema este de scurtă durată, de exemplu 3 luni, s-ar putea să ai câștig de cauză. În funcție de situația ta specifică, banca poate extinde perioada de creditare cu lunile de amânare sau poate accepta creșterea ratei din momentul în care o vei putea plăti din nou. Există posibilitatea de a solicita amânarea ratelor dacă nu-ți mai poți îndeplini obligațiile financiare, iar totul constă într-o discuție deschisă cu instituția de credit.

3. Cere băncii eșalonarea plății

În cazul în care te confrunți cu anumite dificultăți financiare poți cere băncii recalcularea ratelor. Practic, întreaga valoare a împrumutului este redistribuită pentru rambursare pe o perioadă mai lungă de timp, iar valoarea ratelor se diminuează. Această opțiune este valabilă atunci când poți să-ți achiți o parte din obligațiile către bancă, dar nu la valoarea stabilită inițial, ci la cât îți poți permite la momentul actual.

4. Apelează la asigurarea creditului

În cazul în care clientul suferă un eveniment nedorit are îl pune în imposibilitatea de a continua cu plata creditului, asigurarea poate acoperi ratele o perioadă de timp. De regulă, astfel de polițe sunt încheiate pentru împrumuturile mai considerabile. Spre exemplu, dacă nu poți lucra câteva luni de zile, băncile îți pot asigura, în medie, plata unui anumit număr de rate.

5. Schimbă moneda creditului

O asemenea variantă implică, la fel ca și celelalte, o discuție cu reprezentanții instituției financiare. Dacă fluctuațiile valutare îți pune mari probleme poate ar fi mai avantajos să treci la un credit într-o altă monedă. Cu acordul băncii poate există posibilitatea ca un împrumut în euro ori altă monedă străină să fie schimbat în lei și, în acest fel, să-ți fie mai ușor să achiți ratele la timp fără să mai pierzi bani cu schimbul valutar.

În această perioadă economică incertă oricine poate întâmpina greutăți referitoare la rambursarea sumelor datorate băncii. Poate fi vorba de pierderea sau schimbarea locului de muncă ori o problemă de sănătate care să conducă la întârzieri la plata ratelor. Pentru a depăși cu brio o astfel de situație negociază cu banca termeni noi deoarece nu este o soluție să nu plătești pentru că în scurt timp poți fi considerat în incapacitate de plată.

Despre admin 6227 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.