Activități – de Dan Perjovschi

Avem plăcerea să te invităm la expoziția – Activități – de Dan Perjovschi, ce se desfășoară în perioada 28.10.2022 – 15.01.2023 la spațiul Indecis artist run, parte din programul Sit+Read Artbook Fair 2022, un eveniment care reunește la Timișoara 40 de artiști contemporani, designeri, creatori de reviste, tipografi, editori independenți, distribuitori de cărți din țară și din străinătate.

Deschiderea expoziției are loc pe 28 octombrie 2022, ora 19:00, la Indecis (Piața Libertății Timișoara, str. Coriolan Brediceanu, nr. 2, et. 1, interfon 08).

„Activități” este o retrospectivă de practici civico-artistice. Cum e să fii artist în afara scenei de artă. Obiecte, proiecte, donații, solidarități, parteneriate, empatii, încrederi, timp, bani, knowledge.
Nu sînt un activist și nu sînt un artist politic. Arta mea este. Mi-am luat porția de gaze și șuierat de gloanțe la urechi în Decembrie 89 și în Mineriadele anilor 90. Acum sînt o dronă. Am nevoie de distanță să găsesc imaginea sau cuvîntul care rezumă subiectul activistic, civic, politic aflat în bătaia bastoanelor. Roșia Montană. Fără blabla, cu umor și empatie. Eu nu sînt în fața cordonului de scutieri.

Desenul meu este.

Lumea downloadează ce fac și pune pe pancarte sau pe propriul corp. Mi se cer desene pentru tricouri, pagini de Facebook, sigle, logo-uri, bannere, lucrări de diplomă, diplome, cărți, invitații, ziduri de școli, căni și sacoșe. Mi se cere să particip. Permanent. Gratis. Urgent. La cine merită Nu am spus Nu. Niciodată.

Îmi plac artist-run space-urile, îmi plac editorii independenți, îmi plac cărțile de artist. Îmi plac proiectele de la firul ierbii. Fac tot ce pot să le sprijin.
Indecis & The Secret Garden

Sînt aici.
Sînt acum.

– Dan Perjovschi

Dan Perjovschi trăiește la București și Sibiu. Desenează critic cu umor direct pe pereții instituțiilor de artă din toată lumea comentînd politic, social și cultural cotidianul societății globale. Desene lui alb-negru sînt în fapt editoriale vizuale. A avut expoziții personale la Tate Modern Londra, MoMA New York, Macro Roma, Moderna Museet Stockholm, Reykyavik Art Museum, Vannabbe Eindhoven, Ludwig Cologne, Nasher Duke University sau Kiasma Helsinki și expoziții de grup la Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, Castello di Rivoli Torino, MoMA San Francisco, MUAC Mexico, MAM Varsovia, MCBA Lausanne sau MOT Tokyo.

Și la In-Context Slanic Moldova, On the Road 101 Bucuresti, Balamuc Timișoara, White Cuib Cluj, Oberliht Chișinău, Museios Heraklion Creta, Schnittraum Koeln, B5 Târgu Mureș, Franklin Furnace New York, Arrow Factory Beijing, IBID Projects London, P74Centre Lubljana, Centrul de Introspecție Vizuală București, Stacion Pristina Kosovo, Nova Sinagoga Zilina, Sandwich Bucuresti, Uzina de Apă Suceava, La Galerie du Tableau Marseille etc. A participat la Documenta 15 și la bienalele de artă din Istanbul, Veneția, Sao Paulo, Moscova, Sydney, Lyon, Dublin, Iași, Timișoara și Jakarta.

A primit premiul George Maciunas în 2004, premiul ECF Principesa Margriet, Amsterdam 2012 (cu Lia Perjovschi) și în 2016 premiul Rosa Schapire Kunsthalle Hamburg. Dan Perjovschi este laureatul Fundației pentru drepturile omului Gheorghe Ursu 1999 și al Galei Societății Civile CERE Participare 2016. Din 2010 face la Sibiu proiectul de artă în spațiul public – Ziarul Orizontal.

Indecis este un spațiu independent, din Timișoara, România. O organizație non-profit din care fac parte o artistă, un inginer și un sociolog, care își propune să promoveze și să creeze relații dinamice între artă și artiste/artiști/artistx prin organizare de expoziții, stimularea producției artistice, de publicații sau alte evenimente culturale și educaționale. Spațiul Indecis trăiește în simbioză, împărțind același loc cu The Secret Garden Bookshop.

SIT+READ Artbook Fair se desfășoară, de joi până duminică, între 27 și 29 octombrie la Muzeul de transport Corneliu Miklosi Timișoara. Pentru mai multe detalii legate de programul târgului aici. Proiectul face parte din programul Timișoara 2023-Capitală Culturală Europeană și este finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.