Abuzurile funcționarilor publici nu mai pot să continue!

În cadrul campaniei „STOP abuzurilor funcționarilor publici”, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a organizat un webinar cu participare internațională, reprezentanți ai Laboratorio per la sussidiarietà (LABSUS) și European Association for Local Democracy (ALDA). Scopul întâlnirii a fost identificarea unor soluții viabile pentru îmbunătățirea mecanismelor de răspundere disciplinară a funcționarilor publici, având ca obiectiv final prevenirea abuzurilor și consolidarea încrederii între cetățeni și instituții.

Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), o asociație care reunește peste 300 de membri, inclusiv autorități locale, asociații ale autorităților locale și organizații ale societății civile, provenind din peste 45 de țări din Europa extinsă, și-a manifestat interesul pentru o implicare sporită în proiectele derulate de FACIAS și în crearea unei rețele europene mai puternice de cooperare între membrii săi, cu scopul de a promova inițiative pozitive și de a sprijini dezvoltarea democratică la nivel local și european.

Una dintre propunerile discutate a fost crearea unei platforme mixte în care cetățenii și profesioniștii din administrația publică să poată analiza împreună plângerile depuse, pentru a asigura o perspectivă echitabilă asupra acestora. Acest mecanism ar aduce un plus de transparență și responsabilitate în cadrul administrației publice.

Exemplele internaționale din orașe precum Gdansk (Polonia), Poitiers și Strasbourg (Franța), dar și Helsinki (Finlanda) au oferit o perspectivă asupra modului în care autoritățile locale pot colabora cu cetățenii pentru o administrare partajată eficientă a resurselor.

Asociația Laboratorio per la sussidiarietà (LABSUS) susține că una dintre soluțiile cheie pentru restabilirea încrederii cetățenilor în instituții este aplicarea principiului subsidiarității, care a avut un real succes în Italia încă de la aplicare din anul 2014. Acest model ar putea reprezenta o soluție viabilă pentru România, contribuind la restabilirea încrederii între cetățeni și instituții.

În cadrul evenimentului au avut loc discuții despre provocările și vulnerabilitățile administrației publice românești, fiind prezentate soluții menite să prevină abuzurile de putere din sectorul public. Conform analizelor FACIAS, modelul administrativ românesc reflectă probleme critice. Deși România urmează o abordare descentralizată, similară cu alte țări din UE, 98% dintre plângerile depuse de cetățeni împotriva funcționarilor publici sunt respinse. Această situație indică fie o lipsă de informare a cetățenilor cu privire la drepturile lor, fie un sistem nefuncțional de răspundere. Ambele scenarii contribuie la un dialog inechitabil între cetățeni și administrație, ceea ce perpetuează neîncrederea și reticența de a depune plângeri.

Cetățenii nu mai au încredere în statul român, datele indicând că situația este foarte gravă, având în vedere că în ultimii cinci ani au fost depuse doar 4.000 de plângeri împotriva funcționarilor publici. Neîncrederea cetățenilor este alimentată de nivelul ridicat de birocrație, care întărește percepția că statul român se gândește numai la propriile interese, pe lângă preocupările legate de corupție.

Propunerile partenerilor internaționali ai FACIAS vor fi expuse și în cadrul unei dezbateri care va avea loc la București, pe data de 22 octombrie 2024, la Palatul Parlamentului. În cadrul acestui eveniment, FACIAS va prezenta oficial datele obținute în cadrul campaniei „STOP abuzurilor funcționarilor publici” și va dezbate împreună cu specialiști ce ar trebui să conțină o reformă concretă a sistemului de răspundere disciplinară a funcționarilor publici.

FACIAS rămâne dedicată misiunii sale de a proteja cetățenii împotriva abuzurilor și de a promova bunele practici în administrația publică, colaborând cu parteneri internaționali pentru a oferi soluții inovatoare și eficiente.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.