ABA Banat și-a prezentat punctul de vedere privind situația deversărilor de la Stația de Epurare Lugoj – Jabăr

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Administrația Bazinală de Apă Banat a transmis un comunicat în care prezintă situația Stației de Epurare a municipiului Lugoj, de la Jabăr, pentru a elimina orice bănuială de acceptare a vreunei ilegalități, din punct de vedere a gospodăririi apelor.

„Începând cu anul  2009 s-a dorit modernizarea stației de epurare, existentă încă din anii `70, în baza avizului de gospodărire a apelor nr.26/09.02.2009,  emis de ABA Banat.

Încă din anii `90, operator al serviciilor de alimentare cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate orășenești și pluviale colectate de pe raza municipiului Lugoj este S.C. Meridian 22 Lugoj S.A. aflată în subordinea  Primăriei Municipiului Lugoj.

Contractul  cu S.C. Meridian 22 Lugoj S.A.  a fost reînnoit la data de 24.07.2018 pe o perioadă de  5 ani, deși Consiliul Local Lugoj  a avut și varianta de a preda serviciul la operatorul regional S.C. Aquatim S.A. Timișoara.

Până la data de 31 decembrie 2015, Meridian 22 Lugoj a fost autorizat din punct de vedere al gospodăririi apelor pentru “Alimentarea cu apă în localităţile Lugoj, Măguri, Tapia și canalizarea şi epurarea apelor uzate menajere în municipiul Lugoj”, în baza unui program de etapizare, ce cuprindea lucrări, măsuri, termene de realizare necesare conformării (funcționarea stației de epurare).

La 01.01.2016 nefiind finalizate, din diferite motive, lucrările și măsurile din programul de etapizare, deși s-a solicitat, nu s-a mai emis autorizație de gospodărire a apelor având în vedere că stația de epurare nu era funcțională.

În data de 12 octombrie 2016  Meridian 22 ne informează că stația de epurare este funcțională și solicită  din nou emiterea autorizației de gospodărire a apelor.

Conform procedurii legale, în data de 24.10.2016 reprezentanții ABA Banat au efectuat  constatările pe  teren  și  au  întocmit procesul  verbal  în vederea  continuării procedurii  de emitere a autorizației de gospodărire a apelor.

În data de 31.10.2016 s-a emis autorizația de gospodărire a apelor nr. 384 prin care au fost  impuse concentrații maxime admise  ale poluanților din apele uzate  evacuate,  severe, respectiv valorile impuse prin avizul de gospodărire a apelor nr. 26 /09.02.2009 care a stat la baza realizării investiției ”Modernizare stație de epurare Lugoj (Jabăr) în varianta 58400 locuitori echivalenți, jud. Timiș”.

Autorizația a fost emisă pe o perioadă de numai 6 luni, până la data de 31 aprilie 2017, specialiștii ABAB apreciind că, deși pusă în funcțiune, stația de epurare necesită o supraveghere mai atentă, o monitorizare și automonitorizare suplimentară.

Încă de la primele rezultate  ale monitorizării de control s-a constatat că unii indicatori ai apelor evacuate nu se încadrează în limitele autorizate.

În aceste condiții, operatorul a fost avertizat (deși a solicitat în repetate rânduri) că nu i se va  mai elibera altă autorizație de gospodărire a apelor.

În perioada ianuarie 2016 – noiembrie 2019, s-au aplicat lunar penalități pentru depășirea concentraţiilor de substanţe impurificatoare evacuate în resursele de apă, în valoare totală de 4.265.778 lei (45 procese verbale).

În baza Legii nr. 298/2018 privind condițiile de autorizare pentru folosințele de apă care au în curs de realizare sau urmează să realizeze investiții în infrastructura de apă uzată), S.C. Meridian 22 S.A.  a primit  în noiembrie 2019, autorizația de gospodărire a apelor în anumite condiții: operatorul de apă s-a angajat printr-un program de măsuri asumat, împreună cu proprietarul sistemului (Primăria Municipiului Lugoj), să optimizeze procesul tehnologic de la stația de epurare, astfel încât apele uzate evacuate în râul Timiș să se încadreze în limitele impuse de legislația în vigoare, prin avizul de gospodărire a apelor nr.26/09.02.2009.

În baza acestei legi, pe perioada de valabilitate a autorizației de gospodărire a apelor nr.437/08.11.2019 (termen de valabilitate 31.12.2021),  S.C. Meridian 22 S.A beneficiază de limite mai permisive  (tabelul nr. 1 din anexa 2 -NTPA 002), decât cele avizate.

Dacă termenele prevăzute în acest program de măsuri nu vor fi respectate, autorizația de gospodărire a apelor își pierde valabilitatea.

Măsura extremă, care ar presupune închiderea acestui tip de obiectiv (canalizare orășenească), nu e aplicabilă”, transmit reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat.

Despre admin 6661 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.