7 tipuri de țigle pentru acoperiș și caracteristicile acestora

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Există mai multe tipuri și stiluri de țigle din care poți alege atunci când te pregătești să construiești o casă. De la materialele naturale, cum ar fi ardezia și lemnul și până la produse fabricate de om, cum ar fi asfaltul, metalul și polimerii din plastic, pe piață se găsește aproape orice.

Dar după ce criterii ar trebui să alegi, în funcție de tipul construcției? Unele tipuri de țiglă sunt mai aspectuoase, altele mai rezistente, iar altele sunt ecologice. Cel mai bine ar fi să alegi tipul de acoperiș în funcție de destinația clădirii și de intervalul de timp pentru care îți propui să o folosești.

Unele tipuri de acoperișuri pot fi mai potrivite pentru casa ta decât altele. Factori cum sunt panta acoperișului și rezistența structurii ar putea să îți limiteze alegerile.

Tipuri de țigle pentru acoperiș

În zonele predispuse la incendii sau uragane, se recomandă țiglele cu un grad ridicat de rezistență la foc și la vânt. Aici, de exemplu, poți să vezi țigle metalice de la Lindab, care sunt potrivite și rezistente inclusiv la astfel de provocări și intemperii.

1. Țiglele asfaltice

Printre cele mai ieftine variante se numără acoperișurile asfaltice, care sunt fabricate din fibre de celuloză sau din sticlă, impregnate cu asfalt și acoperite cu granule minerale. Poate fi simplă, subțire, sau laminată. Este un produs pe bază de petrol, deci nu este ecologic și nici foarte durabil.

2. Țigla din polimeri de plastic

Țiglele sintetice din polimeri sunt durabile și pot avea un aspect asemănător cu șița din lemn sau cu ardezia. Sunt turnate dintr-un material plastic polimeric. Necesită puțină întreținere și poate fi fabricată din materiale reciclate. Are o greutatea ușoară până la moderată și au o rezistență bună la foc și la vânt.

3. Țigla din lut (teracotă)

Deși fragile și grele, plăcile de lut pot dura mult timp și sunt foarte rezistente la foc. Sunt fabricate din lut (argilă naturală) arsă în cuptoare speciale. Aspectul tradițional italian sau spaniol poate fi obținut astfel încât să semene cu șindrila de lemn sau cu ardezia. Este durabilă și necesită puțină întreținere, dar se poate rupe. Necesită o structură de acoperiș întărită pentru a fi susținută. Are o foarte mare rezistență la foc, dar este foarte scumpă.

4. Țigla din beton

Este mai puțin costisitoare decât țiglele de lut (teracotă), este grea, dar durabilă și rezistentă la foc. Culorile și texturile sunt variabile. Necesită o structură de acoperiș întărită pentru a fi susținută. Costurile sunt moderate.

5. Țigla metalică

Acoperișurile din metal sunt mai rezistente și mai durabile, dar și aici rezistența depinde de tipul de tablă folosită. Pot fi fabricate din oțel, aluminiu, cupru sau aliaj de zinc. Unele dintre acestea pot avea doar deasupra un strat de zinc sau un strat de vopsea. Pot fi fabricate din materiale reciclate și pot fi reciclate atunci când sunt înlocuite. Absorb cu o treime mai puțină căldură decât țiglele din asfalt și nu au o greutate mare.

6. Ardezie

Ardezia este unul dintre cele mai vechi materiale folosite pentru acoperișuri. Este foarte costisitoare, dar rezistă bine la intemperii și la foc. Roca naturală de ardezie este de obicei gri, cu un aspect neregulat. Este durabilă, dar este grea, ceea ce presupune că trebuie să fie montată pe o structură rezistentă, consolidată.

7. Șindrila din lemn (șița)

De cele mai multe ori, se folosește lemnul de cedru, tec, lemn roșu, brad sau molid. Are un aspect natural, dar o durată de viață mai mică și necesită îngrijire periodică (tratarea cu uleiuri sau lacuri de protecție). Poate fi necesar să fie tratată și cu substanțe ignifuge.

Durata de viață a țiglei, în funcție de materialul din care este fabricată:

  • asfalt: 15-20 de ani;
  • asfalt laminat: 20-30 de ani;
  • plastic polimer: peste 50 de ani;
  • argilă: peste 50 de ani;
  • beton: peste 50 de ani;
  • metal: de la 15-20 de ani până la mai mult de 60 de ani, în funcție de tip și calitate;
  • lemn: 20-50 de ani;
  • ardezie: peste 75 de ani.

În funcție de informațiile prezentate mai sus, vei putea să alegi acum în cunoștință de cauză tipul de acoperiș potrivit pentru construcția pe care intenționezi să o construiești sau să o renovezi. Alege corect de la bun început, ca să nu ai probleme peste ani!

Sursa foto: Lindab.ro

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.