7 modele de hote potrivite pentru o bucătărie modernă

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/ginsburgconstruction-bucatarie-3-330737/

Hota a devenit un accesoriu nelipsit din nicio bucătărie, pentru că și-a dovedit în timp eficiența în ceea ce privește evacuarea mirosurilor de mâncare și a aburului rezultat în timpul procesului de gătire.

În toată această perioadă, și oferta producătorilor a devenit din ce  în ce mai diversificată, adaptată atât diferitelor tipuri de amenajare a bucătăriei, cât și noilor dispozitive de gătit care diferă mult de aragazele clasice.

Dacă și tu intenționezi să îți achiziționezi o hotă, îți prezentăm mai jos principalele modele din care poți alege.

Hota de perete

Acesta este modelul clasic de hotă, care se montează la vedere, deasupra aragazului. Hota de perete absoarbe aerul și aburul, pe care le evacuează în exterior, motiv pentru care este recomandată în cazul zonelor de gătit aflate aproape de un perete care comunică cu exteriorul.

Hota telescopică

Spre deosebire de modelul clasic montat fix pe perete, aceasta este o hotă mobilă, care poate fi trasă mai aproape sau mai departe de zona de gătit. Poate fi montată pe un dulap mai mic, dar și direct pe perete sau pe tavan, iar atunci când este nevoie de ea se trage către zona de gătit, pentru ca apoi să se retracteze în poziția de repaus. În funcție de necesități și preferințe, poți alege o hotă telescopică ce se extinde în plan vertical sau una în plan orizontal.

Hota încorporabilă

De această dată, vorbim de un model care se integrează în designul bucătăriei, fără a ieși foarte mult în evidență. Hota încorporabilă poate fi montată pe un dulap aflat deasupra zonei de gătire sau direct pe tavan, fără a ocupa spațiu și fără a necesita operațiuni foarte complexe de instalare.

Hota retractabilă

Spre deosebire de modelele menționate anterior, hota retractabilă este ascunsă vederii atunci când nu este utilizată. Numită și hotă verticală, aceasta se integrează în blatul bucătăriei, din care singură atunci când ai nevoie de ea, iar la final se retrage în jos, până la următoarea utilizare. Se instalează în spatele plitei, iar absorbția și evacuarea se fac prin partea inferioară, fapt ce necesită și instalarea unui circuit special pentru evacuarea exterioară.

Hota decorativă

Este o hotă modernă, care pune mult accent pe design, desigur, nefiind neglijată nici partea funcțională. Dacă hotele încorporate și retractabile sunt concepute pentru a fi cât mai puțin expuse vederii, hotele decorative sunt făcute pentru a ieși în evidență și a da un aspect deosebit bucătăriei. Se pot monta vertical, direct pe perete, orizontal sau în diagonală, existând și modele cu elemente telescopice.

Hota tip insulă

Dacă ai o bucătărie foarte spațioasă, care ți-a permis să amenajezi zona de gătit în mijlocul încăperii, acesta este modelul de hotă care se potrivește cel mai bine.

Hota se amplasează deasupra zonei de gătit, iar cele mai multe modele din această gamă sunt prevăzute cu elemente telescopice care permit ajustarea înălțimii, în funcție de necesități.

Hota inversă

Spre deosebire de celelalte modele convenționale, hota inversă se montează dedesubtul suprafeței de gătit. Este știut faptul că aerul cald și aburul au tendința de a urca, de aceea majoritatea hotelor se amplasează deasupra zonelor de gătit. În acest caz, hota inversă este dotată cu un sistem mult mai puternic de aspirare, care atrage aburul și aerul îmbibat cu mirosul de mâncare, în partea inferioară.

Marele dezavantaj al acestui model constă în faptul că impune foarte multă atenție la gătit. Astfel, dacă aragazul se poate curăța ușor de sosuri, grăsimi și ale resturi, această operațiune este destul de dificilă și migăloasă în cazul hotei aflate sub suprafața de gătire.

Așadar, acestea sunt principalele tipuri de hote pe care le vei găsi în oferta magazinelor, iar descrierile făcute mai sus sperăm să te ajute în alegerea modelului potrivit.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.