7 echipamente care nu trebuie să îi lipsească unui electrician

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

https://cdn.pixabay.com/photo/2015/12/07/10/49/electrician-1080554_1280.jpg

Un electrician profesionist se remarcă prin calitatea serviciilor oferite și durabilitatea lucrărilor, dar și prin uneltele folosite. Domeniul său include o gamă variată de activități, de la simpla instalare a unor prize sau tablouri electrice până la montarea unor sisteme inteligente pentru automatizare și efectuarea verificărilor de siguranță. Instrumentele folosite și ușurința cu care le accesează reprezintă modalitatea de bază prin care munca sa va fi mai rapidă și mai comodă. Electricienii lucrează în locuri sau clădiri diferite, uneori greu accesibile, fapt pentru care este imperativ să aibă la îndemână echipamente care să răspundă nevoii de întreținere sau reparare. Am pregătit mai jos o listă cu elementele esențiale care nu trebuie să îi lipsească niciunei persoane care practică această meserie.

Trusă de șurubelnițe

Șurubelnițele sunt unele dintre instrumentele de bază care fac parte din arsenalul unui electrician bine pregătit. Un set care să includă câteva șurubelnițe în cruce și unele drepte sunt de ajuns pentru a rezolva aproape orice problemă ce poate apărea la instalația electrică. Sunt indicate însă dispozitive complet izolate, dedicate electricienilor, care să ofere protecție și la 1000 V, nu produse pentru uz general. Șurubelnițele trebuie să dispună de un cap magnetic ca să îi ușureze specialistului munca în spațiile înguste ori cu vizibilitate redusă.

Creion de tensiune

Înainte de a începe o lucrare la instalația electrică, un bun meseriaș va folosi creionul de tensiune pentru a verifica prezența fazei. Practic, acest dispozitiv utilizat pentru detectarea prezenței curentului electric într-un circuit alternativ este ustensila de bază a unui electrician. Pe cât de simplu, pe atât de important, creionul de tensiune indică orice întreruperi la conductorul de nul și depistează o tensiune cuprinsă între 125-259 V.

Clește pentru curățat și tăiat cabluri

Pentru a secționa cablurile ori de câte ori are nevoie, un electrician trebuie să dispună de un clește special care să fie complet izolat. Unealta trebuie să îi asigure siguranță deplină pentru a realiza o tăietură precisă, fără să strivească conductorul. Cleștele pentru curățat și tăiat cabluri oferă protecție în cazul tuturor tipurilor de conductoare cu cablu, unele modele putând fi reglate în mod automat în funcție de diametrul firului ce urmează a fi tăiat.

Cutii pentru scule

Un electrician are o mulțime de piese și elemente importante pe care trebuie să le dețină atunci când merge la o lucrare. Daltă, ciocan mic, burghiu, bandă izolatoare, pini terminali, papuci, siguranțe, capete tubulare, cleme pipă, set de imbusuri, prize, dulii, fișe, ștechere ori riglete – toate pot fi organizate în cutii de scule din plastic sau metal. Ușor de manevrat în orice condiții și ideale pentru a proteja uneltele, achiziționarea unor cutii pentru scule la preț avantajos reprezintă unul dintre aspectele esențiale pentru un electrician care vrea să aibă lucrurile la îndemână. Unele dintre cutii au diverse sisteme de compartimentare, astfel că piesele mici pot fi separate pentru a fi identificate foarte repede.

Clește decablator

Un instrument deosebit de util este și cleștele pentru decablare cu ajutorul căruia electricianul pregătește foarte ușor capetele cablurilor. Cu ajutorul cleștelui nu este afectată integritatea conductorului și este permisă sertizarea rapidă a cablurilor. Pentru a oferi confort și stabilitate în timpul lucrărilor, cleștele decablator trebuie să fie confecționat dintr-un material durabil și să aibă mânere anti-alunecare.

Multimetru digital universal

Acest aparat se folosește pentru măsurarea tensiunii DC, a rezistenței, a tensiunii curentului alternativ și curentului continuu sau a temperaturii. Este foarte util atunci când trebuie rezolvată o defecțiune electrică deoarece arată măsurătorile maxime de curent care pot fi realizate.

Clește de sertizat

De pe lista lucrurilor necesare unui electrician nu trebuie să lipsească cleștele pentru sertizarea pinilor terminali de pe capetele conductorilor. Este indicat un produs cu secțiuni diferite, care să permită lucrul cu pini cu terminali izolați sau neizolați.

Profesioniștii au întotdeauna unelte de calitate care să îi ajute să execute lucrări la standard înalte. Însă, mai mult ca în oricare alte domenii, în meseria de electrician este foarte importantă siguranța. Bagajul de lucru trebuie completat în permanență de echipament de protecție compus din cască din polietilenă de înaltă densitate, ochelari de protecție, încălțăminte și mănuși electroizolante sau covoraș dielectric. Ia în considerare aspectele prezentate ca să te declari pregătit și să întâmpini fiecare problemă electrică cu tehnicalitate și eficiență.

Despre admin 6622 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.