Lectura joacă un rol important în educația, dezvoltarea și evoluția oricărui copil. Ca părinte, este esențial să îi insufli celui mic dragostea pentru cărți de la o vârstă fragedă și să-i cultivi această pasiune pe tot parcursul copilăriei. În acest fel, vei reuși să accentuezi dorința de cunoaștere și de învățare continuă a copilului tău. Știm cu toții că lectura stimulează imaginația, curiozitatea, inventivitatea, crește puterea de concentrare și ajută la dobândirea unui mod empatic de a privi lumea. Cărțile îl ajută pe cititor să trăiască diferite experiențe de viață, să facă alegeri și să ia decizii împreună cu personajele, să descopere și să afle noțiuni menite să-i îmbunătățească cultura generală. Pentru copii este foarte important să intre în posesia acestui bagaj de cunoștințe, de aceea îți prezentăm mai departe câteva tipuri de cărți esențiale ce nu trebuie să-i lipsească micuțului tău:
1. Enciclopedii
Copiii sunt adevărați exploratori, de aceea nimic nu li se potrivește mai bine decât o serie de enciclopedii care să le ofere răspunsuri pentru diferitele lor curiozități. Există o mulțime de cărți care includ informații din diverse domenii legate de pământ, univers, planete, corpul uman, plante, animale, țări și popoare, istoria lumii, artă sau cultură. Cu ajutorul unor astfel de cărți, copilul tău are posibilitatea de a-și îmbogăți cultura generală și de a afla o mulțime de lucruri fascinante despre mediul înconjurător.
2. Dicționare
Orice elev are nevoie de dicționare care să îl ajute să înțeleagă cât mai bine materiile pe care le studiază. În primul rând, asigură-te că are întotdeauna la îndemână un dicționar explicativ al limbii române. Dacă cel mic consideră că este necesar, optează și pentru cărți de sinonime ori antonime sau pentru alte tipuri de dicționare care îl vor ajuta să învețe cât mai ușor. Apoi, în funcție de limbile străine pe care își dorește să le studieze, îi poți cumpăra dicționare de engleză, franceză sau chiar spaniolă, care să-i faciliteze procesul de învățare.
3. Culegeri
Perioadele de dinaintea testelor sau a examenelor importante sunt întotdeauna dificile pentru copii. Aceștia trebuie să exerseze constant și să deprindă abilități care să-i ajute să stăpânească elementele de bază. Unii elevi întâmpină probleme la matematică, așa că părinții trebuie să se asigure că în colecția lor de cărți există și câteva culegeri de matematică. În acest mod, copiii vor putea rezolva exerciții suplimentare, acasă sau la școală, pentru a înțelege materia cât mai bine, fiind astfel oricând pregătiți pentru evaluare.
4. Cărți mitologice
Lumea în care trăim are o istorie extraordinar de bogată, pe care copilul tău o poate descoperi din cărțile mitologice. Legendele sunt o lecție veritabilă de istorie, îmbinată cu imagini spectaculoase din vremurile de odinioară. Poveștile care fac referire la zeii și eroii din antichitate, incursiunile în timp și elementele mitologice vor stârni curiozitatea copilului și îl vor determina să citească mai mult, pentru a aprofunda diferite subiecte. Astfel de noțiuni îi vor fi de folos în viitor, mai ales că pot crea un punct de plecare interesant pentru orice discuție.
5. Atlase geografice
Pe lângă enciclopedii și cărți de istorie, biblioteca oricărui copil trebuie să includă și un atlas geografic complex. La școală și nu numai, este important ca orice elev să cunoască o mulțime de informații relevante despre continentele și țările lumii. Cu ajutorul atlaselor, copilul va învăța mai ușor toate elementele esențiale despre geografia țării noastre și despre cea a lumii întregi. Atlasul este o sursă esențială de documentare pe parcursul tuturor anilor de școală, prin urmare acest tip de carte reprezintă o investiție necesară în viitorul copilului tău.
Cărțile pot deveni cele mai bune prietene ale copilului tău. Acestea oferă beneficii numeroase pentru dezvoltarea sa, îl ajută să înțeleagă mai bine sensul cuvintelor, să exerseze, să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și să afle noțiuni esențiale despre lumea în care trăiește.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns