5 curiozități surprinzătoare despre pisici

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/animale-animale-de-casa-animale-de-companie-feline-96428/

Pisicile s-au numărat dintotdeauna printre cele mai iubite animale de companie, devenind rapid preferatele stăpânilor, chiar și atunci când erau crescute în special ca să prindă șoareci. Delicate, jucăușe și ușor de întreținut, pisicile se simt foarte bine atât la curte, cât și într-un apartament de bloc. 

Dacă iubești animalele, știi cu siguranță că pisicile pot avea o personalitate deseori capricioasă, că unele dintre ele necesită o îngrijire specială, în funcție de rasa lor, dar toate se bucură când primesc cele mai bune recompense pentru pisici. Îți prezentăm în acest articol câteva curiozități mai puțin cunoscute despre aceste fascinante animale, ca să le cunoști mai bine.

1. Văd foarte bine pe întuneric

În sălbăticie, pisica este un animal de pradă care preferă vânătoarea nocturnă. De aceea, chiar și exemplarele domestice sunt uneori prea active noapte, deranjând somnul stăpânilor. Există însă o explicație pentru acest comportament: pisica vede foarte bine noaptea, mai ales obiectele care sunt în mișcare, cum este prada ei. Mai mult, perioada cea mai activă pentru pisici este la apusul și la răsăritul soarelui, momente care erau ideale pentru vânătoare.

2. Sunt campioane la viteză și la sărituri

La fel ca marile feline din savană, pisicile pot atinge viteze destul de mari când aleargă, dar nu rezistă prea bine la efort. Astfel, o pisică sănătoasă poate ajunge  chiar și la o viteză de 30 km/h, abilitate esențială pentru cele sălbatice, care trebuie să vâneze și să prindă rapid prada. După aproximativ un minut însă, ele obosesc și trebuie să se oprească.

3. Nu trebuie hrănite cu lapte

Aceasta este o greșeală pe care o fac mulți stăpâni de pisici. Laptele nu este un aliment potrivit pentru pisicile adulte, pentru că nu-l pot digera corect, chiar dacă îl consumă cu plăcere. Doar puii de pisică trebuie să primească lapte, însă nu de vacă, ci numai de la mama lor sau un lapte special. Animalele adulte trebuie să primească boabe sau hrană umedă pentru pisici, plus diferite recompense, pentru o digestie sănătoasă.

Intoleranța la laptele de vacă are o explicație firească: în sălbăticie, pisicile nu consumă lapte de la alte specii de animale. Prin urmare, sistemul lor digestiv nu are enzimele necesare ca să poată procesa acest aliment.

4. Au o temperatură corporală mai ridicată

Temperatura normală a corpului unei pisici este mai ridicată decât a unui om, fiind situată în jurul valorii de 38 de grade Celsius. De aceea, pisicile tolerează destul de bine căldura și chiar caută zonele mai călduroase din casă, cum este soba sau caloriferul, mai ales iarna. Totuși, în zilele caniculare, chiar și felinele au de suferit. Pentru a se răcori, se întind pe gresie, stau la umbră și beau multă apă.

5. Cad mereu în picioare

Încă de când sunt pui, felinele învață să cadă în picioare, astfel încât să amortizeze cât mai bine șocul aterizării și să scape cu viață. Totul este instinctiv, dar tehnica prin care o pisică reușește această performanță este una cât se poate de complexă: mai întâi, își rotește capul, apoi își răsucește spinarea, picioarele se aliniază, iar la final își arcuiește și spatele, ca să atenueze cât mai mult impactul. De asemenea, pisica își scoate și ghearele, ca să nu alunece pe suprafața pe care cade.

Iată, în concluzie, noi motive pentru care pisica ta este cu adevărat un animal extraordinar și mereu surprinzător!

Despre admin 6705 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.