4000 de persoane au vizitat Peștera Ialomiței pe cuprinsul The Jazz Cave Festival 2022

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Weekendul 1 – 3 iulie a fost rezervat iubitorilor de jazz și drumeții montane la cea de-a doua ediție The Jazz Cave Festival. Peștera Ialomiței din Bucegi a primit pe durata evenimentului 3825 de vizitatori care au putut asculta repere ale muzicii compuse instantaneu.

Departe de temperaturile caniculare, publicul a întâmpinat cu mult entuziasm programul bogat însoțit de energia înaltă a fiecărei trupe invitate. La ieșirea din Peșteră, numeroşi ascultători au subliniat meritele festivalului, desfășurat într-un astfel de spațiu aparte, cu promisiunea de a reveni la ediția următoare.

Programul evenimentului a fost atent conceput pentru a dărui ascultătorilor cât mai multe experiențe acustice ale diferitelor stiluri de jazz, în vogă atât în Europa, cât și peste Ocean. Regăsirea cu Munții Bucegi a creat  timpul şi spațiul pentru contemplație, muzica din deschidere având, firesc, un astfel de rol.

Într-un decor al eternității, a doua zi a cuprins standarde romantice, piese ale bucuriei de a fi din folclorul balcanic – considerat „jazzul arhaic al Europei”, până la jazz atlantic cu inspirație orientală şi muzică a capella, ca finalul zilei să fie dedicat degustării de vinuri  bio şi muzicii create spontan cu inspirația sunetelor naturale înconjurătoare.

A treia zi a evidențiat și mai mult metafora unei călătorii la interior: către sine, spre centrul pământului, către originile muzicii românești și începuturile jazz-ului internațional, pentru a se încheia cu un „restart” plin de prospețime și ritmuri dinamice ale muzicii jazz-funk.

Au concertat artiști din Albania, Franța, Italia, România, Olanda, SUA, Ungaria. Un moment deosebit a fost consacrat Legendei Meșterului Manole și a diferitelor variante care circulă în zona balcanică, legenda fiind sursă de inspirație pentru jazzul actual, parte din proiectul „Ana & Rozafa”. Mai multe amănunte despre eveniment, fotografii și înregistrări, sunt disponibile pe pagina ucimr.ro/thejazzcavefestival și pe pagina de Facebook The Jazz Cave Festival.

În pauzele dintre concerte spectatorii au putut descoperi că se află chiar în spațiul în care a luat naștere turismul montan românesc datorită expoziției de fotografie istorică prezentate în premieră: „Cabana Peștera din Padina Crucii, leagănul turismului românesc de munte”, realizată în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, curator fiind istoricul Nicolae Pepene.

Expoziția a reunit secvențe importante despre începuturile turismului în Munții Bucegi, cu o atenție specială pentru Cabana Peștera din Padina Crucii, imaginile fiind surprinse de fotografi celebri din secolul al XIX-lea.

„Mă bucur să spun că misiunea evenimentului a fost îndeplinită cu succes. Publicul a putut explora diferitele dimensiuni ale muzicii de jazz, acum mai accesibil ca oricând datorită deschiderii multi-culturale atât de ofertante din punct de vedere estetic, umanitar, creativ. Organizarea Festivalului presupune un efort logistic enorm pentru a răspunde nevoilor cerute de un eveniment cu asemenea anvergură, astfel că aplauzele susținute ne-au convins că a meritat fiecare efort. Spre surprinderea noastră, spectatorii nu s-au temut de prognoza ce anunța averse de ploaie, preferând adăpostul Peșterii cu jazz și atâtea minuni naturale. Și, pentru cei care s-au încumetat la această unică drumeție, soarele se pare că nu s-a lăsat așteptat, cu răsărituri apărute într-atât de multe forme. Mulțumim partenerilor care ne-au susținut încă de la prima ediție – pilot desfășurată sub restricțiile pandemiei în toamna anului 2020, cât și noilor parteneri care s-au atașat de conceptul deosebit al evenimentului. Suntem deja cu gândul la următoarea ediție care se va desfășura tot în primul weekend din iulie, pentru a confirma tradiția așteptată de un public din ce în ce mai numeros” – Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte UCIMR.

The Jazz Cave Festival este un eveniment organizat de Asociația „UCIMR” – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Exces Music. Un eveniment recomandat de Europa FM.

Parteneri principali: Programul „OTA” al UCIMR dedicat tinerilor muzicieni români, Complex Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Asociația Turistică Peștera – Padina, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Asociația Rrock Jakaj, Domeniul Bogdan, Apa Keya, Stalinskaya Music, Foldo. Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Cronica Română, Zile și Nopți, Agenția de Carte, Munteanu Recomandă, România Pozitivă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.