40 de lugojeni + 1 au fost la Păuliş

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Remus V. GIORGIONI 

Ca în fiecare an, la Păuliş lângă Arad, s-a organizat şi anul acesta, pe 17 septembrie, comemorarea luptelor grele din septembrie 1944, de pe raza localităţii. Manifestarea a fost organizată de Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” Arad, cu sprijinul autorităilor locale. Au avut loc ceremonii militare şi religioase, punctate de alocuţiuni ale oficialităţilor, iar în final momente artistice.

Aceste activităţi comemorative s-au desfăşurat la bustul căpitanului erou Ioan Fătu (din parcul care îi poartă numele), la Cimitirul eroilor din Radna, totul culminând cu depunerea de coroane şi luări de cuvânt în faţa Monumentului Eroilor de la Păuliş. În memoria celor căzuţi în lupte, la Biserica Ortodoxă Păuliş a avut loc un parastas de pomenire, ţinut de un sobor de preoţi, conduşi de Î.P.S. părintele dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. Depuneri de coroane şi slujbe de pomenire au avut loc şi la Cimitirul Eroilor Radna, cât şi Monumentul eroilor de la Păuliş.

Participanţii au evocat lupta de la Păuliş, una dintre cele mai grele din Al Doilea Război Mondial, după întoarcerea armelor împotriva Germaniei hitleriste. La ceremonii au participat: subprefectul judeţului Arad, dl Marius Sulincean, membri ai Asociaţiei Veteranilor de Război din judeţele Arad şi Timiş, Î.P.S. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. Cu acest prilej a fost omagiat şi logojeanul nostru, dl profesor (colonel în rezervă), Nicolae Streianu, veteran de război, şi veteran de vârstă…

Cetăţean de onoare al comunei Păuliş, dl profesor este singurul supravieţuitor al luptelor crâncene duse cu aproape 80 de ani în urmă (se subînţelege că atunci au scăpat mai mulţi de gloanţe, nu însă şi de atingerea celei-cu-coasa… Dl Streianu mai are două luni până să împlinească venerabila vârstă de 99 de ani. La 98, ziarul nostru, de asemenea l-a omagiat.) Dumnealui era pe atunci elev al Şcolii militare de Subofiţeri de la Radna; când li s-a dat ordinul adunare în careu, iar apoi de încolonare pentru luptă, viitorii (sub)ofiţeri tocmai luau micul dejun, fiind nevoiţi să ia arma în mână şi să meargă la luptă. Se întâmpla după 23 August 1944, la întoarcerea armelor împotriva naziştilor, când România a trecut de partea forţelor aliate. 

„(Nici) pe aici nu se trece!” Participarea lugojenilor noştri

Cu prilejul vizitei pe care reporterul a făcut-o dlui profesor Streianu, am frunzărit din nou dosarul cu diplomele adunate de-a lungul timpului, printre care cele de „Cetăţean de onoare” (al localităţii Gladna Română, al comunei Fârdea, al municipiului Lugoj). Printre ele, am dat şi peste cea eliberată de comuna Păuliş, purtând următorul înscris: „Consiliul local şi Primăria comunei Păuliş acordă în baza HCL nr. 93 din 31.10.2018 titlul de Cetăţean de onoare Dlui Profesor Nicolae Streianu, veteran de război, Detaşamentul Păuliş, ale cărui fapte au fost remarcate ca fiind acte de bravură deosebită, demne de a intra în istoria comunei Păuliş.” În dorinţa lor patriotică de a stăvili armata germană, militarii români au adoptat – şi adaptat –  deviza soldaţilor noştri de la Mărăşeşti (Mărăşti şi Oituz), din Primul Război Mondial, Pe aici nu se trece, zicând Nici pe aici nu se trece!

De la Lugoj, la seria de comemorări de anul acesta au participat circa 40 de cetăţeni – un autocar întreg, urmat de maşina care-l transporta pe dl colonel Streianu (cea a fiului său, dl ing. Virgil Streianu; lugojenii au format la manifestaţie trei coloane.). Au fost prezenţi reprezentanţi ai celor două asociaţii de profil: „Cultul eroilor” şi „Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere” (ACMRR), conduse de dl general de brigadă Mircea Mândru. De organizare, din partea primeia s-a ocupat dl lt.col. Gheorghe Busuioc, iar din partea celei de-a doua – dl lt. col. Menchiu Marian.

Citând dintr-un text semnat – din partea Ministerului Apărării Naţionale – de Claudiu Tomuleţ, aflăm despre lugojeanul nostru următoarele cuvinte de apreciere: „Am avut onoarea să îl avem printre invitaţi pe veteranul de război Streianu Nicolae-Pavel, participant la luptele de la Păuliş din anul 1944, profesor de matematică, domiciliat în Lugoj… Acesta a ţinut un discurs emoţionant despre momentele petrecute (atunci)”. Ne alăturăm şi noi celor care îl iubesc şi îl apreciază pe dl profesor şi îi urăm o mie de ani fără reparaţie… (Dumnealui ne-a declarat că a făcut un pact cu moartea să-l lase să prindă măcar centenarul!)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.