Fă rai din ce ai! Acesta este motto-ul pe care trebuie să ți-l însușești atunci când începi decorarea casei. Nu este nevoie de o sută de metri pătrați pentru a aranja cât mai eficient lucrurile! Cu o bună organizare, poți valorifica spațiul chiar și într-o locuință de dimensiuni mici. Iată cum!
1. Pune accentul pe lumină!
O cameră bine luminată pare mult mai mare decât una întunecată. Este recomandat ca în orice încăpere să existe trei surse de lumină: ferestre, lămpi și spoturi. Lumina, naturală sau artificială, trebuie special aleasă pentru fiecare cameră, ținând cont de destinația acesteia.
Cel mai luminat colț al casei va fi livingul. Aici vei petrece cea mai mare parte a timpului: poți citi, viziona filme sau te poți relaxa în compania familiei și a prietenilor. Pentru că are mai multe funcționalități, e de preferat să existe mai multe surse de lumină, astfel încât să o poți folosi de fiecare dată pe cea potrivită. La polul opus, cea mai puțin luminată cameră, este dormitorul. Destinat somnului, lumina difuză va crea o atmosferă odihnitoare.
Bucătăria și baia sunt spațiii funcționale care au nevoie nevoie de o iluminare cât mai eficientă. Dacă bucătăria nu beneficiază de suficientă lumină naturală, sursele de lumină artificială vor fi în număr mare, preponderent dispuse pe zona blatului de lucru și a mesei.
În ceea ce privește amenajarea băii mici, vei ține cont de respectarea normelor de siguranță. Sursele de lumină se așează la cel puțin jumătate de metru față de cadă sau cabina de duș. Curentul electric și apa pot crea ușor un amestec letal, de aceea trebuie luate toate măsurile de protecție!
2. Alege un mobilier versatil, multifuncțional!
De fiecare dată când avem de organizat și decorat o locuință de dimensiuni mici, vom încerca să obținem profunzime, transparență și luminozitate. Fie că îți faci mobilă la comandă ori iei doar produse finite, orientează-te către cele care pot avea mai multe funcții. Mesele pliabile prinse în perete, taburetele cu spațiu de depozitare, fotoliile și canapele extensibile, paturile rabatabile, polițele etajate sau consolele sunt doar câteva idei care ajută la eficientizarea spațiului.
De mare ajutor sunt piesele pe roți și cele încastrate, care își oferă posibilități variate de amenajare.
Într-o încăpere cu spațiu limitat, obiectele trebuie să aibă proporții potrivite. Se recomandă fuziunea pieselor de mobilier diferite ca mărime. De exemplu, se pot integra perfect în peisaj obiectele mari de mobilier, canapea, pat, șifonier, cu cele de dimensiuni reduse: noptiere, mese de cafea, comode etc.
Nu aglomera camera! Măsoară cu multă atenție spațiul pe care vrei să-l decorezi, redu pe cât se poate numărul elementelor, înlocuiește piesele grele, voluminoase, cu polițe și rafturi suspendate.
Folosește cu încredere oglinzile! Fie că le integrezi în mobilier ori le folosești ca obiecte de decor, acestea creează senzația de spațiu larg, luminos și aerisit.
Fă diverse simulări până la alegerea finală! Asemenea unui puzzle, obiectele de mobilier trebuie să se potrivească perfect!
3. Alege culorile potrivite!
Pentru a contura ideea de spațiu larg, deschis și bine luminat este recomandată folosirea culorilor complementare. Alege din paletar trei nuanțe! Două deschise, dominante, și una mai închisă, pentru accent.
Colorează pereții în tonuri vii, plăcute ochiului! Îmbină armonios culorile mobilei, realizând puncte de contrast ce devin adevărate centre de interes menite să încânte privirea, dar să păstreze senzația de spațiu. Culorile îți pot influența starea de spirit. Într-o casă colorată va domina mereu veselia și buna dispoziție.
Un plus de culoare, îl pot aduce elementele de decor care pot transforma în totalitate vibe-ul casei. Tablourile, covoarele, draperiile, sunt doar câteva elemente definitorii în coloritul interior.
Folosirea culorilor vibrante pentru decorul casei este o modalitate bună de a adăuga o notă de personalitate spațiului, indiferent de dimensiunea acestuia.
Pentru fiecare dintre noi, locuința este locul în care stăm cu cel mai mare drag. Indiferent de mărimea acestuia, reușim să ne refugiem ori de câte ori nu ne mai regăsim în aglomerația cotidiană. Termenul „acasă” nu este reprezentat de suprafața utilă, ci de emoțiile cu care acesta s-a creat.
Lasă un răspuns