3 reguli de bază în construirea unei case rezistente la cutremure

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/2VhZ_gidJSw

Cutremurele sunt printre pericolele inevitabile, însă, de care ne putem proteja prin a locuințe mai sigure. Se spune că nu cutremurele omoară oameni, ci imobilele, judecând prin prisma siguranței oferite de acestea. Există câteva lucruri pe care fiecare constructor ar trebui să le aibă în vedere, atunci când vine vorba despre siguranța la cutremur, însă există reguli pe care le poți respecta și tu, astfel încât să fii în siguranță în cazul unui seism.

Identifică sau construiește buiandrugii

Una dintre regulile de protecție în fața unui seism spune să ne poziționăm sub o ușă rezistentă sau sub un geam. Explicația: în structura casei, chiar deasupra tâmplăriei, este montat un element de construcție care se numește buiandrug și care preia încărcările care, în mod normal, ar fi transmise de clădire tâmplăriei. Buiandrugul era, odinioară, realizat dintr-o scândură rezistentă, înglobată în ciment, deasupra geamului. Liniaritatea ei nu făcea altceva decât să o transforme într-o adevărată soluție de armare a geamului, făcându-l mai rezistent. Din păcate, puține construcții actuale mai au buiandrugi în componență, însă, poți realiza tu această structură din blocuri de bca ieftin, pe care să le montezi ca pe un șir de cărămizi. Materialul este ușor și nu va crește greutatea proprie a construcției. Mai mult, BCA-ul este un material care se comportă foarte bine la încărcări seismice, drept pentru care îl vei putea folosi în siguranță.

Respectă structura de rezistență a clădirii

Felul în care este proiectată și realizată o casă are la bază un calcul al construcției respective. În acel calcul, sunt introduse date despre felul în care se comportă o clădire în diferite stadii de încărcare, cu ajutorul modelării pe calculator. În general, se iau în calcul: încărcarea proprie a construcției, încărcările statice (mobilă, elemente de arhitectură), încărcările dinamice (fluxul de oameni și mișcarea lor) dar și influența seismică și încărcările ce provin din factori meteorologici. Într-un mod excepțional, încărcările sunt calculate în ipoteza cea mai defavorabilă, acest lucru însemnând, adesea, toate încărcările la un loc, plus un coeficient de majorare. Firește, acest lucru nu se va întâmpla niciodată, însă o secvență de câte două încărcări simultan este posibilă.

Aici intervine discuția despre seism, care constituie o încărcare la care construcția trebuie să reziste. Dacă un beneficiar înlocuiește în casa sa un perete de rezistență, dacă îl anulează sau îl sparge, sau dacă face modificări structurale la nivelul grinzilor de rezistență, acest lucru destabilizează, total, calculul inițial. Deși pare o lucrare de amenajare inofensivă, de fapt, orice intruziune în structuri creează breșe de rezistență ireparabile. Concluzia e simplă! Este interzis total să umblăm la elementele de rezistență ale clădirii! În nicio circumstanță și, cu atât mai puțin, în mod neautorizat.

Atenție la centura casei

Centura casei reprezintă, de fapt, un brâu din materiale de construcții care are rolul de a monolitiza întreaga clădire. El va funcționa pe principiul unei centuri, strângând zidurile și ținându-le la un loc, mai ales în cazul mișcărilor seismice în plan orizontal. Centura poate fi realizată din cărămidă sau BCA, materiale cu un comportament excelent la mișcări seismice.

Acestea sunt doar câteva dintre regulile pe care ar trebui să le avem în vedere dacă ne dorim o casă rezistentă la cutremure. Firește, la acestea se mai pot adăuga și caracteristicile de calitate ale materialelor, dar și viciile ascunse în realizarea clădirii, pe care din păcate nu le putem vedea. Totuși, putem încerca să ne protejăm, iar aceste lucruri ar trebui reținute, deoarece seismele sunt pericole imprevizibile.

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.