Ziua Vânătorilor de Munte, la 101 ani

Înfiinţare. La 3 noiembrie 1916, s-a înfiinţat primul batalion de vânători de munte. După Primul Război Mondial s-au înfiinţat mai multe batalioane, grupuri (a 3 batalioane – echivalent cu un regiment) şi divizii de vânători (a două grupuri).

Lugoj. În anul 1928, a fost dislocat în garnizoana Lugoj Batalionul 12 Vânători ”Spătaru Coman”, venit de la Suceava. Locţiitor al comandantului de batalion a fost numit maiorul Dimitrie Petrescu Tocineanu. În anul 1930, maiorul Tocineanu este avansat locotenent-colonel şi numit comandant al acestui batalion.

În anul 1934, batalionul a fost dislocat din Lugoj în garnizoana Câmpeni şi odată cu acesta a plecat şi locotenent-colonel D. P. Tocineanu. Plecarea pe front. În anul 1941, batalionul făcând parte din  Divizia 3 Munte a plecat pe frontul din Crimeea, apoi în nordul Caucazului, unde a suferit pierderi grele.

După război, în anul 1961, unităţile de vânătorilor de munte au fost desfiinţate de guvernul României – nu de sovietici, care au plecat în anul 1958, şi au fost reînfiinţate în anul 1964.

În prezent armata română are 7 batalioane de vânători de munte (5.000 militari).

Foto 1: Locotenent-colonel D. P.Tocineanu, Lugoj 1930;

Foto 2: Sublocotenent (profesor) Ion Fodoreanu din B.12 VM, căzut pe frontul din Caucaz, în  septembrie 1942, având 28 de ani. Timp de 10 ani, a purtat cu el un carneţel unde îşi nota  diverse gânduri, opinii, stări, sentimente. Pe ultima pagină a carneţelului, cu puţin timp înainte de moarte a  scris două strofe:

”Când aud cucul cântând
Şi mierliţa şuierând
Nu mă simt om pe pământ
Şi nici nu ştiu al cui sunt.

Eu spun cucului să tacă
El se urcă pe-altă cracă
Cântă hoţul de mă SEACĂ
Inima mea să nu-mi treacă”

Tatăl lui, Ion Fodoreanu, soldat în armata austro-ungară, pe care nu l-a văzut, a murit în anul 1917, în Rusia, iar el, Ion Fodoreanu, ofiţer în armata română, a murit în anul 1942, tot în Rusia.

Asociația Militarilor în Rezervă și Retragere ”Lt. erou Petre Lațcu” Lugoj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.