Ziua Pompierilor a fost sărbătorită în Parcul „George Enescu” din Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Lugoj au sărbătorit vineri, 14 septembrie 2018, în Parcul ,,George Enescu”, alături de invitaţi şi oficialităţi locale, „Ziua Pompierilor Români”.

Acțiunea a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României. A urmat oficierea serviciului religios de către P.C. Emanuel Gafița, preot militar al Garnizoanei Lugoj, și câteva alocuțiuni susținute de către căpitanul Silviu Picu, comandantul Detașamentului de Pompieri Lugoj, și invitații prezenți.

La manifestare au luat parte locotenent colonel Lucian Vasile Mioc, comandant al ISU Banat, primarul Francisc Boldea, viceprimarul Cristian Galescu, comandantul Garnizoanei Lugoj, Col. Ioan Teca, reprezentanți ai Poliției Locale Lugoj, precum și numeroși cetățeni dornici a vedea tehnica expusă.

Cei mai fericiți participanți au fost însă copiii, care, însoțiți de părinți ori de dascăli, au avut posibilitatea să ia contact cu ceea ce înseamnă această demnă misiune de salvator și să se familiarizeze cu echipamentele expuse spre bucuria publicului.

Ziua Pompierilor din România, moment cu o semnificație deosebită în conştiinţa salvatorilor de profesie, care, acum 170 de ani, în Dealul Spirii, Compania de Pompieri București, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, a înfruntat cu preţul vieţii trupele otomane inamice covârşitoare ca număr, venite să înăbușe idealurile Revoluţiei Pașoptiste.

Pentru a celebra această zi, care stă la baza identităţii instituţionale, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din țară au organizat o serie de evenimente menite să cinstească curajul, gloria şi istoria îndelungată a armei pompierilor. Astfel au avut loc, la nivel naţional, ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri, exerciţii şi aplicaţii demonstrative, organizarea unor puncte mobile de informare preventivă, prezentarea tehnicii de intervenţie utilizată în misiunile specifice, competiţii sportive, expoziţii, precum şi alte activităţi interactive pe care inspectoratele pentru situaţii de urgenţă le dedică publicului larg.

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a fost numit ocrotitor spiritual al pompierilor prin decizia sinodală din 13-14 februarie 1997. Tot Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, la solicitarea Asociației Coșarilor din România, devine, prin decizia Sfântului Sinod luată în sesiunea din 28-29 octombrie 2014, și ocrotitorul și protectorul coșarilor (hornarilor) din România.

AL PRESS

Despre admin 6622 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.