Ziua Dezrobirii Romilor a fost marcată şi la Școala Gimnazială Balinț

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Nicolae LAIEȚIU

Ziua Naţională a Dezrobirii Romilor a fost marcată şi în Balinț. Elevii  din învățământul primar ai Şcolii Gimnaziale Balinț au organizat vineri, 18 februarie 2022, un interesant şi atractiv program cultural-artistic cu prilejul împlinirii a 166 de ani de libertate.

Activitatea desfăşurată de elevi a fost una inedită pentru instituţia şcolară, mai mulţi copii reuşind să demonstreze la faţa locului momente reprezentând preocupări seculare care ţin de tradiţia şi cultura acestei etnii.

Copiii au dorit să arate că meserii moştenite şi păstrate din moşi-strămoşi, precum cele de căldărari, lustragii, hornari, aurari, ghicitoare în cărţi, florărese, dansatoare, lăutari ş.a., au ajutat populaţia de etnie romă să-şi câştige existenţa. A avut loc și o paradă a portului specific romilor.

Coordonatoarea proiectului, directoarea Mihaela Kristof, împreună cu  cei doi  colegi, Eugen Kristof și Nicoleta Sîrbu, au prezentat discursuri despre istoria romilor în Europa şi despre promotorii dezrobirii naţionale a romilor, politicieni ai acelor vremuri, mari personalităţi ca Vasile Alecsandri, Cezar Bolliac, Costache Negri sau Mihail Kogălniceanu, prim ministru în 1857.

„S-a vizionat documentarul Sclavia romilor, lungul drum spre libertate. S-au realizat jocuri de rol (elevii transpunânde-se în rol de sclav sau boier). S-au dansat dansuri țigănești, iar la finalul activității elevii au fost plimbați cu căruța și cu poneiul.

Activitatea este de importanţă majoră în promovarea tradiţiei şi culturii interetnice. În comuna Balinț conviețuiesc în bună înțelegere români, maghiari, ucrainieni, romi și germani”,

ne-a declarat Mihaela Kristof, directoarea Şcolii Gimnaziale  Balinț.

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Despre admin 6540 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.