Ziua Internațională a Romilor a fost sărbătorită în fața Primăriei Municipiului Lugoj

Share Button

Luni, 8 aprilie 2019, Direcția de Asistență Socială Comunitară Lugoj, prin Centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți, din satul aparținător Măguri, împreună cu expertul local pentru problemele romilor, a organizat în fața Primăriei Municipiului Lugoj, din Piața Victoriei, o manifestare prilejuită de Ziua Internațională a Romilor.

Organizatorii au anunțat că scopul acestei zile este de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și deopotrivă pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor, care reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa.

În cadrul manifestării, un mic grup de tineri de etnie romă, îmbrăcați în costume tradiționale, au susținut un scurt moment artistic, fiind întâmpinați de oficialitățile locale, în frunte cu primarul Francisc Boldea, care li s-a adresat și în limba rromani.

* * *

Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul Congres Mondial al Rromilor. Tot atunci a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

La Congresul Mondial al Rromilor de la Geneva, din 1978, s-a decis ca un cântec reprezentativ pentru etnie – „Gelem, Gelem”, interpretat de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967, să devină imnul internaţional al romilor.

În anul 2006, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 66, privind consacrarea zilei de 8 aprilie, ca „Sărbătoarea etniei rromilor din România”.

Alexandru BARANYAI

 

1498

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.