Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, marcată la Școala Gimnazială Balinț

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În data de 3 decembrie este Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități. Asigurarea dreptului la educație  pentru persoanele cu dizabilități ar trebui să se bazeze pe egalizarea șanselor. Ca în orice școală de masă, și la Școala Gimnazială Balinț există elevi cu cerințe educative speciale.

Tocmai de aceea, directarea școlii, prof. Mihaela Kristof, care este și voluntar la Asociația „Ridică-te și umblă” – Filiala Lugoj a dorit să marcheze această zi printr-o activitate extracurriculară, desfășurată alături de colegii profesori. S-au solicitat de la primarul Dănuț Crașovan cârje, bastoane, cărucioare speciale… prin care elevii  din clasele primare au fost puși în situații dificile (să se deplaseze cu ajutorul căruțului, cu sprijin în baston, cu ochii închiși, cu mâinile la urechi…).

„Școala și programele de educație trebuie să pornească de la a considera că fiecare copil sau individ este unic și are nevoile sale specifice. Rolul școlii este să educe toți copiii din comunitatea în care se găsește. Școala de cultură generală nu trebuie să fie o școală a competiției și a discriminării, ci o școală care să răspundă nevoilor tuturor persoanelor care sunt în grija acesteia. Integrarea înseamnă eliminarea oricărei forme de discriminare, elevii cu CES trebuie să fie tratați ca și ceilalți elevi. Prin activitatea pe care am desfășurat-o i-am făcut pe elevi să înțeleagă  cât e de important să ai toate simțurile și cât e de dificil să faci unele lucruri având o deficiență de vorbire, auz, văz, locomotorie sau de altă natură. Le-am explicat că e necesar să accepte pe fiecare copil așa cum este și să încerce să îl înțeleagă și ajute atunci când are nevoie. Nu e ușor să depinzi de cineva. Libertatea este darul cel mai de preț, iar mulți dintre noi suntem asemeni păsărilor cu aripile frânte. Suntem ca în niște colivii de unde sperăm că ne vom lua zborul într-o zi”, ne-a declarat doamna director prof. Mihaela Kristof.

Activitatea a avut un impact major asupra micilor școlari.

Despre admin 6535 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.